99 la sută din populaţia lumii respiră aer poluat şi nesănătos, arată datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care face apel la reducerea utilizării combustibililor fosili, informează agenţiile de știri Agence France-Presse şi Deutsche Presse-Agentur.
Majoritatea măsurătorilor menţionate în raport au fost efectuate între anii 2010 şi 2019, adică înainte de pandemia de COVID-19, care a avut impact asupra transporturilor şi a numeroase sectoare economice şi industriale poluante.
Aceste concluzii sunt rezultatul unei combinaţii de imagini satelitare din întreaga lume şi date colectate în mii de oraşe, a explicat doctorul Sophie Gumy, de la Departamentul pentru mediu, schimbări climatice şi sănătate al OMS.
Organizația indică într-un raport că un număr record de peste 6 000 de zone urbane din 117 ţări monitorizează în prezent calitatea aerului. Aceasta reprezintă aproximativ 80% din populaţia urbană mondială de astăzi.
Particule fine şi dioxid de azot
„Preţurile ridicate ale combustibililor fosili, securitatea energetică şi urgenţa de a aborda provocările duble în materie de sănătate ale poluării aerului şi schimbărilor climatice subliniază nevoia urgentă de a progresa mai rapid către o lume mult mai puţin dependentă de combustibilii fosili”, a declarat directorul general al OMS, doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Aproximativ 4.000 de localităţi din 74 de ţări colectează date despre dioxidul de azot de la nivelul solului. Potrivit oamenilor de știință, particulele în suspensie sunt capabile să pătrundă adânc în plămâni şi în fluxul sanguin, provocând mai ales probleme cardiovasculare, cerebrovasculare şi respiratorii.