Omenirea este în pericol. Schimbările climatice ar putea provoca milioane de decese în următoarele decenii, dar şi boli grave şi costuri ridicate pentru sistemele sanitare. Asta arată datele raportului comun al Forumului Economic Mondial care are loc la Davos, în Elveția în această săptămână.
Autorii studiului au analizat şase consecinţe principale ale schimbărilor climatice: inundaţii, secete, valuri de căldură, furtuni tropicale, incendii de pădure şi creşterea nivelului mării.
Studiul se bazează pe scenariul mediu referitor la creşterea temperaturilor până în 2100 cu 2,7 grade Celsius. Astfel, schimbările climatice ar putea provoca până la 14,5 milioane de decese în întreaga lume până în 2050 şi o povară a costurilor suplimentare în valoare totală de 1,1 trilioane de dolari pentru sistemele sanitare.
Potrivit estimărilor, numai inundaţiile ar putea provoca 8,5 milioane de morţi până în 2050 – nu doar în mod direct, ci şi indirect, prin afectarea culturilor agricole, sporirea riscului de boli infecţioase şi creşterea umidităţii, ceea ce poate conduce la probleme respiratorii.
În general, conform studiului, regiunile din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia ar fi cele mai afectate de consecinţele schimbărilor climatice asupra sănătăţii. Rezultatele raportului urmează să fie discutate joi la Forumul Economic Mondial de la Davos, care se desfăşoară în Elveţia în perioada 15-19 ianuarie.