Olga Naconecinaia: Banca, un ajutor universal pentru agricultori
Antreprenorii din domeniul agricol asociază adesea băncile cu creditele. Cât de adevărată este această afirmație? Ce alte servicii bancare sunt populare în rândul antreprenorilor? Colegii de la AGROEXPERT au încercat să răspundă la aceste întrebări în cadrul unei conversații cu Olga Naconecinaia, Șef Trezorerie, FinComBank.
– Propun să începem cu distrugerea stereotipurilor.
– Evident, băncile activează nu doar în domeniul creditării, acestea sunt niște organizații financiare mari care oferă diverse produse și servicii atât publicului larg, cât și persoanelor juridice. Pentru clienții corporativi, FinComBank oferă o gamă largă de produse și servicii: servicii de decontări și operațiuni de casă, deschiderea depozitelor la termen, carduri business, proiecte salariale, leasing auto și servicii de asigurare, POS – terminale și E-Commerce. Dacă activitatea întreprinderii este legată de numerar, în acest caz FinComBank oferă servicii de încasare. Serviciile de la distanță, precum Internet Banking și Mobile Banking, oferă clientului posibilitatea de a fi mereu la curent cu situația financiară a conturilor sale (curente, de depozit, de credit), să efectueze tranzacții și să semneze diverse documente fiind acasă sau la birou. Pentru exportatori și importatori, banca oferă servicii de conversie valutară și decontări internaționale în diverse valute străine.
– Să vorbim mai mult despre serviciile bancare pentru producătorii agricoli și comercianții care se ocupă cu exportul. Ce îi atrage la FinComBank? Schimbul valutar?
– Să începem cu ce presupune cursul valutar. Este valoarea monedei unei țări în raport cu monedele altor țări. Acesta determină, de exemplu, cât valorează leul moldovenesc în comparație cu euro sau leul românesc.
FinComBank este foarte activă pe piața operațiunilor de conversie și încearcă mereu să le ofere clienților noștri rate avantajoase pentru cumpărarea valutei. Principalele valute cu care lucrează clienții noștri sunt euro și dolarul. Cu toate acestea, banca oferă clienților săi și conversia, adică cumpărarea și vânzarea, leilor românești, lirelor sterline, rublelor rusești și francilor elvețieni. Pentru a afla cursul valutar de cumpărare sau vânzare a valutei dorite, nu este necesar de a contacta sucursala băncii unde se deservește clientului. Prin conectarea la Internet Banking și Mobile Banking, clientul primește online informația despre cursurile valutare oferite de bancă. De asemenea, folosind platformele online, direct de pe telefonul mobil, aceștia pot crea și trimite către bancă o solicitare de cumpărare sau vânzare a valutei dorite.
– Ce presupun conturile corespondente și cum acestea funcționează?
– Un cont de corespondent este un cont în valută străină deschis de o bancă în alte bănci (de regulă din străinătate) pentru decontări interbancare și tranzacții valutare. Întreprinderile aleg diferite bănci ca parteneri, prin urmare, atunci când transferă sume de bani de la o companie la alta, nu are loc doar o schimbare a conturilor, ci și a instituțiilor financiare. Conturile corespondente sunt necesare pentru efectuarea plăților între bănci. FinComBank are astfel de conturi deschise în băncile de top din lume cu ratinguri înalte. Pe site-ul băncii, puteți găsiți o listă completă a băncilor corespondente prin intermediul cărora se fac plățile. Clienții noștri pot efectua diverse transferuri în valutele băncilor unde FinComBank deține conturi corespondente: euro, dolari SUA, lei românești, lire sterline, ruble rusești și franci elvețieni. În cazul în care trebuie efectuat un transfer într-o altă valută, atunci transferul este realizat cu conversia EUR sau USD în moneda dorită (yuani, yeni japonezi, dolari canadieni etc.). Băncile noastre corespondente vor efectua această conversie și vor trimite plata destinatarului în valuta necesară.
– Ne puteți oferi un mic checklist: ce pași trebuie de urmat pentru a începe exportul producției și cum poți începe să lucrezi cu cursul valutar?
– În primul rând, antreprenorul trebuie să decidă în ce valută se va face plata pentru produsele exportate, de exemplu, în dolari sau euro. Ulterior, trebuie deschis un cont curent la bancă în această monedă și obținute datele bancare ale acestui cont, care conține numele băncii corespondente, codul SWIFT al acesteia, precum și numărul contului corespondent al băncii unde este deschis contul exportatorului, numele acestuia, codul SWIFT, IBAN-ul contul exportatorului și denumirea acestuia.
După ce a fost achitată marfa exportată, fiind transferată pe contul deschis la FinComBank, exportatorul poate vinde valuta primită băncii, o poate păstra în propriile conturi, cum ar fi contul curent, sau poate deschide un depozit la termen. Dacă este nevoie de conversia valutei în lei, atunci trebuie solicitat cursul valutar la care banca cumpără această valută. După cum spuneam, pentru aceasta nu este necesar de apelat sucursala unde sunt deschise conturile clientului. În Internet și Mobile Banking FinComPay Business, banca plasează informația despre cursul oferit pentru cumpărarea și vânzarea principalelor valute. Dacă cursul îl satisface pe client, atunci acesta poate trimite o solicitare de vânzare a valutei. Dacă clientul nu a fost satisfăcut pe deplin de cursul valutar, acesta poate contacta sucursala băncii cu o solicitare vizavi de un curs valutar mai favorabilă. În funcție de condițiile pieței și de tendințele cursului de schimb a valutei vândute (creștere sau scădere), banca poate conveni asupra unui curs valutar mai avantajos pentru client. Dealerii de schimb valutar FinComBank încearcă întotdeauna să satisfacă pe deplin nevoile clienților noștri.
– Acum, fermierii au început în mod activ să se ocupe cu exportul, precum și să importe diverse bunuri din străinătate. Cum se poate proteja un antreprenor de diverse riscuri atunci când vinde sau cumpără bunuri de peste hotare?
– La încheierea unui contract de export sau import, este necesar să se determine modalitatea de plată. La import, este indicată achitarea după primirea produselor importate, iar în cazul exportului, primirea unei plăți în avans pentru produsele furnizate. Dar aceasta se respectă doar în teorie. În practică, de cele multe ori se întâmplă invers: în cazul importului se cere o plată în avans, iar ce ține de export, achitarea se face după livrarea bunurilor. Pentru a minimiza riscurile de a nu primi la timp plata în cazul exportului și de a nu primi produsele în cazul importului, banca recomandă ca plata să fie realizată prin intermediul Acreditivul Documentar. Acesta este un serviciu care devine din ce în ce mai popular printre antreprenorii din domeniul agricol.
– Ce presupune Acreditivul Documentar și cum acesta funcționează? Ce beneficii oferă?
– Acreditivul Documentar este cea mai sigură metodă de plată în practica comerțului internațional. Serviciul este folosit atât de importatori, cât și de exportatori. Pentru ambii agenți economici, Acreditivul garantează plata bunurilor sau a serviciilor. Achitarea se face după furnizarea documentelor care confirmă livrarea mărfurilor și numai dacă sunt îndeplinite toate cerințele conform Acreditivului Documentar. Serviciul dat îi oferă vânzătorului un angajament irevocabil de plată doar după furnizarea tuturor documentelor care respectă termenii Acreditivului și confirmă că bunurile specificate în contract au fost livrate, iar, în cazul serviciilor, că acestea au fost furnizate în totalmente. Acreditivul garantează cumpărătorul că vânzătorul va primi plata pentru bunuri sau servicii doar atunci când acestea vor fi livrate în totalitate, în stricta conformitate cu termenii și condițiile din contract.
Acreditivul reduce riscurilor nu numai pentru vânzător, ci și pentru cumpărător. Serviciul dat oferă încredere că furnizorul va livra bunurile și va presta serviciile în totalitate, adică își va îndeplini obligațiile conform contractului, în caz contrar, banca va returna banii cumpărătorului. De exemplu, compania a decis să cumpere îngrășăminte din străinătate; în acest caz, aceasta se poate confrunta cu faptul că marfa furnizorul cu care lucrează deseori nu este livrată la timp sau, și mai rău, nu o trimite deloc, deși compania deja a achitat un avans. Acreditivul Documentar garantează evitarea acestui lucru. Banii sunt înghețați într-un cont special și ajung la vânzător numai după ce cumpărătorul primește marfa.
Acreditivul este potrivit pentru orice tranzacție de cumpărare și vânzare: de la achiziționarea de animale, îngrășăminte, la echipamente și chiar imobiliare. Acesta este un serviciu excelent și pentru exportatori care pot fi siguri că dacă livrează, de exemplu, 20 de tone de fructe, cumpărătorul va plăti prețul integral la data contractuală. Angajații băncii verifică cu atenție documentele, iar datorită Acreditivului nu pot fi încălcate condițiile contractuale.
FinComBank oferă serviciul dat în conformitate cu termenii Acreditivului Documentar și se ocupă exclusiv de documente. Băncile din întreaga lume respectă aceleași reguli, efectuând aceste tranzacții în conformitate cu regulile și procedurile standardizate.
Banca este deschisă să ofere suport și consultanță privind serviciile de decontări și operațiuni de casă, alegerea formei de plată pentru export și import, operațiuni de conversie valutară, deschiderea depozitelor la termen atât în valută națională, cât și străină, precum și să ofere suport vizavi de multe alte aspecte din domeniul bancar.
Vă invităm să urmăriți pagina fincombusiness pe Facebook – o platformă destinată mediului de afaceri din ţară care vine în întâmpinarea antreprenorilor şi businessului. Pagina fincombusiness vă ajută să fiți la curent: cu ultimele noutăți despre produsele şi serviciile Băncii create pentru afaceri, life hacks, sfaturi şi business case-uri; promoții şi oferte speciale; interviuri cu experții; afaceri de succes ale antreprenorilor din Moldova şi multe altele.
De asemenea, vă invităm să urmăriți campania „#FinComBusiness – preţuim oameni, încurajăm afaceri”pe platformele FinComBank, pentru a face cunoștință cu istoriile de succes ale altor antreprenori din diverse domenii ale economiei, precum și rubrica Părerea Expertului, pentru a afla de la experți mai multe detalii despre noile produse și tehnologii, servicii digitale, plăţile online şi E-Commerce, precum și despre produsele și serviciile pentru întreprinderile din domeniul agricol și nu numai.