Satele Moldovei ascund adevărate comori. Vorbim despre obiceiurile și tradițiile populare care rămân a fi neutate din generație în generație. Sărbătorile pascale sunt un prilej bun de a reveni la tradiții, iar colectivele artistice de amatori depun eforturi pentru a le scoate din anonimat. În satul Cîrnățeni de exemplu această perioadă e plină de spiritualitate, transmite Studio-L.
Spirit de sărbătoare în casa de cultură a satului Cîrnățeni. În ajun de Paște colectivul artistic de amatori era în plin proces de repetiții. Îmbrăcate de sărbătoare femeile din localitate au adunat cele mai alese melodii pascale pe care le vor aduce în atenția tuturor enoriașilor în Ziua de Paște.
„Prin colinda de Paște, a cântecelor pascale transmitem dragostea față de domnul Iisus Hristos. Ne bucurăm de această tradiție și cu drag cântăm aceste cântece pascale pentru a bucura sufletele și inimile oamenilor.”
„Prin asta noi motivăm și promovăm și copii și maturii ca să meargă la biserică. Am făcut ca o repetiție. Ne pregătim de festivalul tradițional a cântecelor pascale și azi am intonat, să spunem așa, trei cântece pascale.”
Ca și în fiecare localitate a Moldovei, tradițiile de Paște la Cîrnățeni încep cu câteva zile înaintea marei sărbători. Gospodinele din locale afirmă că întreaga săptămână a patimilor este plină cu tradiții, iar de la casă la casă fiecare gospordar încearcă să le respecte.
„Sărbătorile pascale vin cu o serie de tradiții și obiceiuri. Cele mai frumoase tradiții care se păstrează și până în ziua de astăzi este că toate gospodinele coc cozonaci sau pasca în ziua de joi. În ziua de vieri nu se coace, pentru că se spune că cine coace vineri se îmbolnăvește.”
„Masa de Paște, masa de sărbătoare o împodobim frumos și întâmpinăm cu toți copiii, cu rudele. După asta vin rudele, ne ducem la alte rude.”
„Eram la bunei. Când se întorcea bunelul de la biserică cu cele sfințite, în primul rând, erau niște monede și un ou lângă lavoar și ne spălam, ne vopseam cu oul cela roșu și monedele celea ni le punea pe frunte. După aceea ziceam Tatăl Nostru, Hristos s-a înălțat și Hristos a Înviat, ne așezam la masă și mâncam.”
E sărbătoarea reînvierii naturii spun creștinii care susțin să Paștele e o sărbătoare cu totul deosebită. Colectivul Floricica Mărului din satul Cîrnățeni participă an de an cu melodiile religioase și la Festivalul raional Itinerar Pascal, desfășurat în a treia zi de Paște în centrul raional Căușeni