Oamenii se luptă să supraviețuiască în regiunea Rafah, în sudul Fâșiei Gaza

Cinci luni de lupte au lăsat o mare parte din Gaza în ruine și au creat o catastrofă umanitară din ce în ce mai gravă. Oamenii se luptă să supraviețuiască în regiunea Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, unde sute de mii de oameni trăiesc în corturi după ce au fugit din alte zone ale enclavei. Aceștia se confruntă cu lipsă de alimente, creșterea prețurilor și lipsa surselor de venit.

AYOUB ATTALLAH, strămutat din Gaza: „Nu există hrană, nu există carne, nu există orez, nu există mâncare, nu există pește sau pui și nu putem găti o masă bună. Nu există nimic. Prețul unei varze este peste cinci euro, prețul unui pui este de18 euro. De unde să luăm banii? Toți locuitorii cartierului nu au bani, oamenii sunt faliți, mănâncă conserve și există boli și epidemii. Copiii noștri au fost infectați cu epidemia de hepatită, corpurile noastre au slăbit din cauza lipsei de hrană sănătoasă, iar mâncarea noastră este nesănătoasă.”

Războiul israelian din Gaza a creat o catastrofă umanitară din ce în ce mai gravă. mulți dintre ei, care se luptă pentru a găsi alimente pentru a supraviețui, în timp ce crește presiunea internațională pentru ca Israelul și Hamas să ajungă la un acord. Blocada aproape totală impusă de Israel asupra Gaza și luptele în curs de desfășurare au făcut aproape imposibilă livrarea de provizii în cea mai mare parte a Gaza, spun grupurile de ajutorare. ONU a avertizat că un sfert din populația din Gaza se confruntă cu foametea.

JAWAHER GUBON, strămutat din Beit Lahia, nordul Fâșiei Gaza: „Gătim fasole, de exemplu, și mazăre, toate la conservă. În ceea ce privește carnea, jur pe Dumnezeu, mi-aș dori să o pot mânca, nu avem posibilitatea de a o cumpăra. Iar legumele, vinetele, costă 5 shekeli, peste un euro. Un kilogram de carne costă aproape 40 de euro și nu putem să o cumpărăm. Nu există nimic disponibil aici, foarte puțin. Ceea ce este disponibil aici necesită bani pentru a fi cumpărat, iar noi nu avem bani.”

MURJAN GUBON, strămutată din Beit Lahia, nordul Fâșiei Gaza: „Luăm micul dejun. Îi aduc fiecăreia dintre fiicele mele câte o bucată de pâine simplă pentru a se simți puțin sătulă. Nu putem mânca nimic, nu există mâncare sănătoasă. Toată mâncarea ne aduce boli. Nu există mâncare care să îmi permită să îmi alăptez copilul. Nu pot să-i cumpăr lapte”.

Statele Unite, Qatar și Egipt au încercat timp de câteva săptămâni să intermedieze un acord prin care Hamas să elibereze până la 40 de ostatici în schimbul unei încetări a focului de șase săptămâni, a eliberării unor prizonieri palestinieni și a unui aflux major de ajutoare în teritoriul izolat. Însă, până în prezent, discuțiile nu au reușit să ajungă la un progres. Israelul a lansat ofensiva după ce militanții conduși de Hamas au luat cu asalt granița pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și răpind aproximativ 250 de persoane. Peste 100 de ostatici au fost eliberați în noiembrie în schimbul a 240 de palestinieni încarcerați de Israel. Bilanțul total al morților palestinieni este de peste 30.700, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Acesta nu face diferența între civili și combatanți în cifrele sale, dar afirmă că femeile și copiii reprezintă aproximativ două treimi din numărul total de victime. Ministerul afirmă că peste 72.000 de persoane au fost rănite