Majorarea practic zilnică a prețurilor la produsele alimentare, se datorează crizelor prin care trece țara noastră, o spun experții.
Responsabili într-o măsură oarecare pentru securitatea alimentară a țării, producătorii agricoli dispun de produse calitative pentru populație, însă, costurilor acestora nu-i avantajează pe cetățeni, din motiv că aceștia duc lipsă de bani pentru a face față scumpirilor. Odată cu venirea sezonului rece, situația s-a mai acutizat.
”Cu răcirea timpului, prețul s-a modificat, s-a scumpit marfa, îndeosebi, pentru că a fost un pic frig și de pe câmp s-a terminat roada, iar în sere încă mai este. Legumele s-au scumpit, fructele s-au scumpit. Deja ce v-a fi pe piață, v-a fi marfă străină. Avem foarte puțini cumpărători, pentru că sunt multe magazine, iar oamenii se duc unde e mai ieftin, nu importă producătorii, ai noștri sau cei străini.”
”La toate produsele prețul s-a majorat, la fructe, la legume. Mai ales că, roada s-a strâns, sunt mai scumpi strugurii, perele, roșiile, castraveții. Cumpărători sunt foarte puțini, lumea face economii pentru iarnă, să poată achita facturile, mai puțin mănâncă, pentru că e scump. Un preț stabil, nu avem la un produs oarecare, varza era mai ieftină, dar oricum s-a ridicat prețul și la ea”
Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, Moldova se află în mijlocul unei furtuni de creștere a prețurilor, un factor de bază fiind cel internațional.
”Pentru mine a fost un impuls ridicarea prețurile, ca eu să mă dezvolt și să produc mai mult. Fiindcă lupta nu aduce la nimic, iar adaptarea și viziunea spre noi perspective de-a a câștiga mai mulți bani, a împins ridicarea preturilor. Bugetul îl gestionez nu doar acum, mereu am gestionat, îl gestionez prin ochii mei, sunt foarte atentă la promoții, nu doar la piață și în marketuri, îmi fac rezerve, mereu am făcut.”
”Nici nu pot vorbi despre așa val de scumpiri, nu poți exista, e foarte scump. Pentru pensionari, cu pensia noastră e foarte scump și greu. Da ce să facem, mergem înainte cum este, mai facem împrumuturi. Cum putem gestiona bugetul? Nicicum… am fiică, soț care mă ajută, dar nu ne ajunge, ce să facem?”
„Îi foarte, foarte greu… de noi nimic nu depinde. Eu cumpăr câte puțin, numai ce este mai important. Eu nu lucrez, doar soțul. Este mult mai greu, din păcate.”
Oamenii spun că vin la piață cu aceiași bani, ca altădată. Însă, de la o zi la alta, reușesc să cumpere tot mai puțin.