Până de curând, schimbările climatice au fost considerate o amenințare pentru viitor. Despre efectele acestora s-a spus că au loc momentan doar în locuri îndepărtate, precum Arctica, unde urșii polari rămân fără gheață pentru a vâna. Însă, creșterea nivelului mării și seceta extremă din ultimul timp a evidențiat faptul că efectele poluării devin o problemă din ce în ce mai mare pentru planetă, dar mai ales pentru țările în curs de dezvoltare, notează CNN.
În ultimele patru săptămâni, inundațiile din Germania au cuprins străzile și au înghițit locuințe de peste un secol ale micuțului oraș german Schuld. De asemenea, Lytton, un oraș canadian cu aproximativ 250 de locuitori, cunoscut mai ales pentru aerul său răcoros și montan, a ars complet în urma unui incendiu produs de faptul că temperatura a ajuns la aproape de 50 de grade Celsius.
În vestul Statelor Unite, la doar câteva săptămâni după un val istoric de caniculă, aproximativ 20.000 de pompieri și personal de urgență au fost detașați pentru a stinge 80 de incendii mari, care au mistuit peste 1 milion de acri, adică aproximativ 4.047 de kilometri pătrați.
Oamenii de știință din domeniul climei au avertizat de-a lungul ultimelor decenii că criza climatică va duce la condiții meteorologice mai extreme, care vor fi tot mai mortale și mai frecvente. Mulți dintre experții climatici își exprimă acum surprinderea că înregistrările privind valurile de căldură sau precipitațiile abundente depășesc previziunile modelelor climatice realizate în trecut.
Încă din anii ‘70, oamenii de știință au indicat că lumea se va încălzi tot mai mult. Însă, ceea ce aceștia nu au putut să prevadă în totalitate, chiar dacă tehnologiile s-au dezvoltat, este cât de intens va fi impactul creșterii temperaturii medii globale.
Michael E. Mann, directorul Centrului pentru Știința Pământului de la Universitatea din Pennsylvania, a declarat pentru CNN că fenomenele meteorologice din ultimele săptămâni au arătat care este capacitatea reală de previzionare a viitorului, pe care o au modelele actuale privind schimbări climatice.
„Fenomenele meteorologice din ultima perioadă reprezintă un semnal suficient de mare încât să putem observa efectele schimbărilor climatice transpuse în vremea de zi cu zi”, a mai declarat profesorul Michael E. Mann.
Evenimentele meteorologice istorice, cum ar fi inundațiile din Germania și Belgia, valul de căldură din SUA și incendiile din Canada, nu s-au înregistrat în predicții. Pentru ca alte astfel de evenimente meteo să fie anticipate, e nevoie de o îmbunătățire a modelelor climatice, care să precizeze mai clar cum va fi afectat mediul înconjurător de vremea extremă.
Oamenii de știință folosesc simulările climatice pentru a face proiecții despre modul în care evenimentele meteo pot schimba viitorul. Însă, nu pot anticipa suficient, chiar și la nivel de comunități mai mici, precum orașele, cele mai extreme evenimente meteorologice. În ciuda progresului tehnologiei, computerele de pe care se realizează în prezent simulările climatice încă nu sunt suficient de sofisticate pentru a realiza o focalizare mai amplă și mai clară.
Chiar și fără un sistem îmbunătățit al simulărilor de vreme extremă, activiștii climatici, dar și comunitățile afectate de evenimente meteorologice extreme, solicită mai multe acțiuni în ceea ce privește combaterea schimbările climatice.
Într-o astfel de linie s-a încadrat declarația din weekend a cancelarului german Angela Merkel, care a spus că „trebuie să ne grăbim și să acționăm mai rapid în lupta împotriva schimbărilor climatice”, adăugând că pentru asta este nevoie de politici „care țin cont de natură și de climă în mai mare măsură decât s-a întâmplat în ultimii ani”.
De altfel, mai multe țări dezvoltate, inclusiv SUA, și-au sporit în acest an, într-un mod semnificativ, angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Uniunea Europeană a dezvăluit săptămâna trecută un plan ambițios pentru a pune clima în centrul a aproape tuturor inițiativelor economice și de dezvoltare pe care le are blocul comunitar.
Cu toate acestea, mulți activiști de mediu susțin că angajamentele guvernelor nu vor putea menține creșterea temperaturilor medii globale la un nivel de maxim 1,5 grade Celsius, fapt ce ar fi necesar pentru a evita un impact și mai catastrofal ale schimbărilor climatice.
Mai multe organizații de mediu critică decidenții politici pentru faptul că fac promisiuni ambițioase, în timp ce continuă să aprobe noi proiecte de combustibili fosili, inclusiv mine de cărbune și instalații de petrol și gaze.