Veste proastă pentru industria ciocolatei: procesatorii de cacao își reduc activitatea
Fabricile care se ocupă cu procesarea boabelor de cacao îşi încetinesc rapid activitatea la nivel mondial, un semnal că producătorii de ciocolată urmează să se confrunte cu o perioadă dificilă, transmite Agerpres, cu referire la Bloomberg.
În Europa şi Asia, procesatorii de boabe de cacao au redus şi, la rândul lor, activitatea până la cel mai mic nivel de după pandemie, când diminuarea călătoriilor cu avionul a redus şi cererea de ciocolată.
Toate aceste cifre sunt un semnal de avertisment pentru industria globală a ciocolatei, evaluată la 117 de miliarde de dolari, care în 2022 a suferit prima scădere a volumelor de vânzări din ultimii şase ani, potrivit companiei de cercetare a pieţei Euromonitor International Plc. Procesatorii de boabe îşi reduc activitatea pe măsură ce preţurile mari la cacao afectează marjele operaţionale, tocmai când inflaţia afectează buzunarele consumatorilor.
Grupul elveţian Barry Callebaut AG, cel mai mare producător mondial de ciocolată brută, a anunţat anterior că volumele sale de vânzări au scăzut cu 2,7% ,în primele nouă luni ale anului fiscal în curs, cele mai mari diminuări fiind înregistrate în cazul operaţiunilor sale din domeniul specialităţilor.
În al doilea trimestru al anului, procesarea boabelor de cacao în America de Nord a scăzut până la 102.493 tone, conform National Confectioners Association. În Asia, activitatea de procesare a scăzut cu 6,5%, iar în Europa cu 5,7%, arată datele Cocoa Association of Asia, respectiv European Cocoa Association.
Aceste cifre dezamăgitoare vin într-un moment când producătorii de ciocolată se luptă cu preţuri mai mari la cacao. Stocurile mondiale de cacao sunt la cel mai redus nivel din ultimele trei decenii, iar fenomenul meteo El Nino ameninţă să arunce lumea în al treilea an de lipsuri.
La Bursa de materii prime de la Londra, unde se stabilesc preţurile de referinţă la cacao, cotaţiile futures au crescut cu 22%.