Au început lucrările de restaurare și conservare a Cetății Tighina (Bender). Acest obiectiv istoric din secolul al XV-lea intră în prima etapă a lucrărilor de restaurare. Acestea vor fi efectuate în conformitate cu standardele și practicile internaționale.
„În 2008 s-a început restabilirea cetății, care până atunci ajunsese într-o stare deplorabilă. Practic, toate turnurile au fost deteriorate, iar cetatea era mai mult un spațiu pentru depozitarea deșeurilor. ”
Alexandru Iaskov, Director, Complexul Istoric „Cetatea Tighina”
Pe parcursul anului 2019, au fost făcute lucrări de conservare în regim de urgență, iar în vara anului 2020 a fost efectuată o expertiză tehnică detaliată, în baza căreia a fost elaborat proiectul pentru lucrările de restaurare din prima etapă.
„Conservarea și restaurarea Cetății Tighina (Bender) este unul dintre cele două proiecte emblematice din cadrul componentei de patrimoniu cultural al programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”. Ne bucurăm să vedem că în doi ani de pregătiri și muncă intensă, acum totul se conturează în adevărate lucrări de conservare și restaurare, care vor fi realizate în conformitate cu standardele și practicile internaționale și europene. Uniunea Europeană consideră cultura esențială pentru dezvoltarea armonioasă a oricărei societăți și are o puternică forță transformatoare pentru ambele maluri ale Nistrului.”
Janis Mažeiks, Ambasador UE în Republica Moldova
Tehnologiile utilizate pentru lucrările de restaurare și conservare, inclusiv consolidarea celor mai vulnerabile zone ale cetății, vor servi drept exemplu pentru intervențiile viitoare. Reprezentanții din stânga Nistrului se angajează să atragă în continuare investiții pentru următoarele etape de conservare/restaurare.
„PNUD crede în impactul pozitiv al patrimoniului cultural în construirea încrederii și a coeziunii sociale între comunități. Suntem încântați să participăm la conservarea și restaurarea monumentului istoric Cetatea Tighina (Bender). Acesta este unul dintre numeroasele proiecte de sprijin comunitar și de afaceri, implementate pe ambele maluri ale Nistrului, în parteneriat și cu sprijinul financiar al UE. Cetatea este deja o locație preferată pentru festivaluri și evenimente culturale, la care am participat cu plăcere de mai multe ori. Este un excelent punct de întâlnire pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului – atmosferă minunată, peisaj pitoresc, fundal cultural și istoric – elemente foarte necesare pentru a uni oamenii și comunitățile”
Dima Al-Khatib, reprezentant PNUD Moldova
Costul total al lucrărilor este de peste 1,4 milioane de euro, bani oferiți prin intermediul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.