O scrisoare în care vor fi expuse problemele agricultorilor din Republica Moldova ar urma să fie transmisă la Bruxelles

O scrisoare în care vor fi expuse problemele agricultorilor din Republica Moldova ar urma să fie transmisă la Bruxelles. Declarațiile au fost făcute de către fermieri, după întrevederea cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. În același timp, autoritățile au promis că următoarea ședință, unde vor fi discutate celelalte revendicări va fi organizată, cel mai probabil în data de 28 februarie cu participarea reprezentanților băncilor comerciale.

SERGIU STEFANCO, fermier, raionul Căușeni: „S-a discutat, în mare parte, despre creditul ăsta care trebuie să fie cu un plafon până la două milioane pentru mijloace circulante.  S-a discutat despre rambursarea TVA-ului necondiționat. S-a discutat despre compensații, de unde se pot lua și anume s-a pus mult accent pe compensațiile de la Uniunea Europeană ca să fie deblocat cât mai rapid. Acești bani să vină spre agricultură și nu doar spre agricultură, dar și spre sectorul real al economiei.

SERGHEI IVANOV, fermier, raionul Fălești: „Totodată, vă aducem la cunoștință că, mâine, domnul ministru ne-a spus că ne va furniza acea scrisoare care va merge la Bruxelles. Acea scrisoare urmează să fie o scrisoare, în linii mari, cu ajutor sau rezolvarea anumitor probleme în domeniul agricol. Ne referim la toți, cum a zis și colegul meu – zootehnie, pomicultură și absolut tot.”

La rândul său, oficialul a menționat ce va conține scrisoarea trimisă către reprezentanții Uniunii Europene.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „În primul rând, trebuie să vorbim despre situația din agricultura din Republica Moldova. În cea mai mare măsură, eu am mai fost o dată la Bruxelles, și am mai format și cred că o să mai repetăm, încă o dată, de ce s-a ajuns în acest impas, care au fost consecințele atât de complicate pentru agricultura din Republica Moldova și în ce mod a influențat războiul, pentru că noi vorbim, totuși, despre niște lucruri adevărate și obiective. Trebuie de făcut o scrisoare prin care o să formulăm despre situația de lucru și celelalte tipuri de măsuri.”

Totodată, o altă ședință pentru soluționarea revendicărilor înainte de fermieri urmează să fie organizată și mâine, 28 februarie, a mai subliniat Vladimir Bolea

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „S-au trasat niște obiective pentru fiecare instituție a statului, inclusiv Ministerul de Finanțe. ODA urmează să transmită așa numitele proiecte cu necesități băncilor. După care este, orientativ, în prealabil, dacă se va reuși, inclusiv cu băncile este programată pentru mâine o ședință, dar depinde de bănci și de ODA dacă vor reuși să-și facă acest instrument. Urmează să ne întâlnim și cu Ministerul de Finanțe.”

Amintim că, săptămâna trecută, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea și fermierii au discutat într-o ședință despre revendicările acestora, dar și propunerea Guvernului privind acordarea creditelor de 500 de mii de lei cu o garanție de 90 la sută din partea statului. De asemenea, pe parcursul săptămânii trecute, fermierii au blocat vama Leușeni și au ieșit cu tractoarele pe traseele naționale din Fălești, Cahul și câteva orașe din Găgăuzia.