Pandemia reprezintă o provocare aparte pentru pacienții cu boli renale cronice, în special, pentru cei care au nevoie de dializă.
Bolnavii cărora li se efectuează hemodializa pot dezvolta o formă de COVID-19 mai ușoară decât alții, transmite nordnews.md.
O ședință durează patru ore.
„De două ori pe săptămână. Bine. Îmi plac aici condițiile, fetele sunt foarte muncitoare.”
„Ei cum, mai binișor, dar tot. Mai ușor te simți, răsufli mai ușor. Fără dializă nu poți.”
Specialiștii afirmă că cei care suferă de insuficiență renală acută sunt în grupul de risc.
„Pentru pacienții care se află la tratament prin hemodializă, dar mai ales la pacienții cu Covid, asta este o șansă de supraviețuire. Deoarece SARS-CoV-2 are o influență negativă asupra organismului, dar mai ales la persoanele cu insuficiență renală cronică”, menționează Ana Durnea, medic nefrolog, IMSP Spitalul Clinic Bălți.
Oamenilor contaminați cu SARS CoV 2 li se face dializa de la începutul pandemiei.
„Noi am reorganizat secția de nefrologie cu dializă având trasee strict determinate pentru pacienții non covid și pacienții cu covid, ca să putem ajuta și acești pacienți, deoarece ei tot sunt pacienții noștri. Această procedură este extrem de importantă pentru continuitatea vieții”, relatează Ala Condrea, vice director IMSP Spitalul Clinic Bălți.
În prezent, Spitalul Clinic din Bălți este unica instituție medicală din țară unde persoanele infectate cu Coronavirus pot solicita dializa.
„La Bălți, deoarece noi avem o echipă formată de 20 de ani, medici și asistenți medicali, care cunosc foarte bine procedura. Noi avem foarte bine pus la punct sistemul de dializă și încă un șir de dotări. Noi avem doctori pregătiți și asistenți medicali”, mai afirmă Ala Condrea.
Momentan, de hemodializă beneficiază 18 persoane din diferite raioane ale republicii, șapte fiind din Chișinău.