O pensionară ajută bătrânii de la țară să se simtă mai bine

Plecarea unei părți importante din populația aptă de muncă în străinătate a lăsat în urmă o categorie socială care are cea mai mare nevoie de grijă – bătrânii.

Potrivit datelor statistice, doar în 2020, peste 70.000 de cetățeni ai Republicii Moldova au ales să plece din țară. O bună parte și-au lăsat părinții sau bunicii în grija asistentului social sau a rudelor care, de cele mai multe ori, nu pot să le ofere acestora nici măcar strictul necesar, relatează TV Nord.

Emilia Pulbere spune că fiul ei este departe de ea. A rămas de una singură când acesta a decis să se mute cu traiul în Federația Rusă.

EMILIA PULBERE, pensionară: „Și eu sunt bătrână și am un băiat în Leningrad, acolo și-a făcut casă pe pământ, acolo el are familie și nu mai vrea să vină în gospodăria asta din sat. Mulți copii sunt duși în lume, vremea asta a venit și bătrânei, săracii, suferă, tot vor un ajutor. Chiar și o căldare de apă să-ți aducă cineva și tot este o mulțumire.”

Pentru a le face viața mai ușoară bătrânilor rămași solitari, o familie din raionul Drochia a decis să construiască un cămin cu ședere, în satul Plop, raionul Dondușeni. Aici vârstnicii, dar și cei care au nevoie de asistență medicală vor putea beneficia, contra plată, de servicii medicale bune, de alimentație, dar și de condiții de trai decente. Fondatoarea și administratoarea căminului a copt această idee mai bine de 7 ani.

MARINA SLOBODEANU, fondatoarea căminului: „De fapt, bunica mea a suportat un atac cerebral, în urma căruia a devenit o persoană imobilizată la pat și mama fiind unicul copil în familie, viața ei a fost pusă pe pauză. Și atunci, mă gândeam c-ar fi bine să fie un cămin ca să vină aici ca acasă, să nu fie azil, dar cămin. Fiecare persoană în etate primește acea căldură și acea atenție, grijă.”

Încăperea are o capacitate de peste 600 m2. Aici vor fi amenajate unsprezece odăi, unde vor fi cazați până la 50 de oameni. Inițial, pentru lucrările de reparație tânăra antreprenoare a investit bani personali.

MARINA SLOBODEANU, fondatoarea căminului: „Acest centru va pune la dispoziție și diferite proceduri de îngrijire, proceduri fizio-terapeutice. Vor fi asistenți medicali, medici 24/24 de ore. Inițial, au fost investiții proprii și la moment, fac parte din programul „Femei în afaceri” ODIMM. Unde sper, cel puțin, să primesc un ajutor, o susținere financiară.”

Pe lângă beneficiile de care vor dispune non-stop bătrânii, deschiderea acestui cămin va asigura mai multe locuri de muncă.

„Cu adevărat sunt mulți bătrâni, un sat bătrân, care are nevoie de un cămin de acest gen. Este foarte bune că acești tineri au hotărât să renoveze clădirea respectivă. Marea majoritate a bătrânilor, copiii lor au plecat peste hotare, și ei au rămas în voia sorții.”

Preliminar, serviciile prestate aici ar putea costa până la 12 mii de lei pe lună, în funcție de solicitările beneficiarului.