O nouă metodologie pentru evaluarea și protecția corpurilor de apă de suprafață

Recent, a fost adoptată o metodologie inovatoare pentru identificarea și clasificarea corpurilor de apă de suprafață ca fiind artificiale sau puternic modificate. Potrivit Ministerul Mediului, scopul acestei inițiative este de a asigura o protecție eficientă a apelor și a mediului acvatic din Republica Moldova.

Mai mult, corpurile de apă artificiale, precum heleșteiele și canalele, vor fi distinse de cele puternic modificate, cum ar fi râurile îndiguite sau lacurile de acumulare. Această clasificare face parte din planurile de gestionare a apelor la nivel de bazine hidrografice. Protecția și îmbunătățirea acestor corpuri de apă, în vederea atingerii unui potențial ecologic bun, reprezintă un obiectiv prioritar.

Totodată, noua abordare va consolida monitorizarea resurselor de apă și va permite implementarea unor măsuri eficiente de protecție, având în vedere cele mai bune practici europene. Corpurile de apă identificate vor fi integrate în planurile de gestionare pentru a minimiza impactul activităților umane și a asigura conservarea resurselor de apă pentru generațiile viitoare.

Potrivit sursei, procesul va include reevaluări periodice la fiecare 6 ani, iar rezultatele vor fi integrate în planurile de gestionare a apelor, contribuind astfel la îmbunătățirea stării ecologice a acestora.