O nouă linie de înaltă tensiune dintre Republica Moldova și România

O a treia linie aeriană de înaltă tensiune care va conecta Republica Moldova de România va fi construită cu sprijinul USAID. Conexiunea se va face între stațiile electroenergetice Strășeni și Gutinaș, iar linia aeriană va avea o lungime de 190 de kilometri. Un Memorandum de Înțelegere pentru construcția porțiunii moldovenești a liniei de înaltă tensiune a fost semnat marți, la Strășeni, de minsitrul Energiei Victor Parlicov și administratoarea adjunctă a USAID, Isobel Coleman.

Oficialul a precizat că, trei ani în urmă, Republica Moldova era total dependentă de gaze rusești și de infrastructura energetică din stângă Nistrului. Potrivit oficialului, către sfârșitul anului 2028, Republica Moldova se va putea integra și în piața energetică europeană, prin piața română.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „În toată această perioadă am fost dependenți și din punct de vedere a gazelor și din punct de vedere a energiei electrice indirect de Federația Rusă. În doar trei ani, și este un exemplu în UE, am reușit să ajungem cu dependență de la 100% la 0% pentru teritoriul pe care îl controlăm, tot ce ține de gaze”.

Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon a specificat că SUA planifică să investească 220 de milioane de dolari în construcția acestei linii de transport și în proiecte care sporesc stabilitatea și stimulează în același timp investițiile private în generarea energie la nivel intern.

KENT LOGSDON, ambasadorul SUA la Chișinău: „Statele Unite susțin puternic eforturile Moldovei de integrare în Uniunea Europeană. Linia de înaltă tensiune Strășeni-Gutinaș va asigura cetățenilor moldoveni energie suficientă pentru a acoperi perioadele de cerere maximă, sporind securitatea și fiabilitatea energetică. De asemenea, această linie va ajuta Republica Moldova să procure energie la prețuri disponibile și în viitor să vândă pe piața europeană”.

Administratoarea adjunctă a USAID, Isobel Coleman, a exprimat angajamentul Statelor Unite de a sprijini Moldova în acest proiect de interconexiune energetică între cele două maluri ale Prutului.

ISOBEL COLEMAN, Administratoarea adjunctă a USAID: „Acest lucru va duce la creșterea independenței Moldovei și în același timp va asigura energie la prețuri accesibile. La nivel simbolic este un alt exemplu al modului în care Moldova se integrează cu Europa. Memorandumul pe care îl semnăm astăzi reflectă încrederea noastră în poporul și în Guvernul Moldovei”.

Precizăm că alte două linii electrice aeriene pentru interconectarea energetică dintre România și Republica Moldova vor fi date în exploatare în următorii ani. Este vorba de liniile de înaltă tensiune Bălți-Suceava și Isaccea-Vulcănești-Chișinău.