O nouă licitație pentru construcția parcurilor regenerabile mari va fi lansată în toamna acestui an în Republica Moldova

O nouă licitație pentru construcția parcurilor regenerabile mari, însoțite de baterii de stocare a energiei, va fi lansată în toamna acestui an. Calendarul de desfășurare a acesteia a fost prezentat de secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, în cadrul Forumului de afaceri organizat la 7 aprilie la Chișinău, sub auspiciul Familiei Regale a României.

Pentru a determina capacitățile parcurilor noi urmează a fi efectuate analize și modelări ale sistemului energetic. Totodată, se estimează că pentru echilibrarea sistemului energetic vor fi necesare baterii de stocare cu o capacitate de 246 MW.

Potrivit unei evaluări a ÎS „Moldelectrica”, cca 80 MW pot fi acoperiți de serviciile de echilibrare prestate de unitățile de generare locale, iar alți 94 MW ar trebui să provină din grupuri de echilibrare nou construite.

CAROLINA NOVAC, secretara de stat a Ministerului Energiei

„Integrarea sistemelor de stocare a energiei (BESS) în sistemul energetic va permite reducerea dependenței de import, evitarea pierderilor economice și prevenirea prețurilor negative, o mai mare flexibilitate și dispecerizare a rețelei, facilitarea integrării în piața de energie a mai multă energie regenerabilă.”

Conform calendarului prezentat, licitația urmează a fi lansată în luna octombrie anul curent, iar ofertele depuse până în martie 2026.Totodată, Carolina Novac a prezentat în fața companiilor românești participante la Forum și alte oportunități investiționale, precum și structura pieței de energie electrică, calendarul de operaționalizare a bursei de energie OPEM care va gestiona piețele de energie pe termen scurt – piața intrazilnică și piața pentru ziua următoare – sursele de acoperire a consumului și specificul consumului de energie electrică, ce este caracterizat prin vârfuri de consum neacoperit de producția locală ce necesita importuri.De asemenea, Carolina Novac a prezentat avantajele și riscurile generate de expansiunea surselor de energie regenerabilă. Printre acestea se numără supraproducţia în perioadele favorabile meteo și riscul prețurilor negative, și necesitatea de dispecerizare a rețelei.

Câștigătorii licitațiilor urmează a fi desemnați prin hotărâre de Guvern până în toamna acestui an, fiind estimate investiții de până la 200 milioane Euro.

La 31 martie s-a încheiat perioada de depunere a ofertelor la prima licitație pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice mari, cu o capacitate totală de 165 MW. Câștigătorii licitațiilor urmează a fi desemnați prin hotărâre de Guvern până în toamna acestui an, fiind estimate investiții de până la 200 milioane Euro.

Amintim că în ultimii patru ani, capacitățile centralelor pe bază de energie regenerabilă au crescut de 8 ori, în luna februarie anul curent constituind peste 646 MW.

Citiți mai mult:

Importurile de carne de porc au crescut rapid în 2025. Piața locală acoperă doar 90 la sută din consum

Cățel salvat de pompieri după ce a căzut într-o fântână de 15 metri la Slobozia-Dușca

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.

În Republica Moldova sunt aplicate trei mecanisme de sprijin pentru producătorii de energie verde, garantând achiziționarea surplusului de energie livrată în rețea și ajutându-i astfel să-și recupereze investițiile:

– facturarea netă, care a înlocuit de la 1 ianuarie 2024 mecanismul de contorizare netă – valabilă în cazul micilor producători cu instalații destinate consumului propriu;

– tarif fix pentru 15 ani – pentru parcuri și centrale până la 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian;

– preț fix, la fel valabil 15 ani, în cazul parcurilor și centralelor mai mari de 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian, capacități atribuite prin licitație.