O morăriță din Ialoveni, în pragul disperării

Problemele din agricultură i-a influențat direct și pe cei care se ocupă cu măcinatul cerealelor. Maria Bortă administrează o moară din 2005 în raionul Ialoveni. Până anul acesta, femeia nu s-a mai confruntat cu atâtea greutăți.

„Vă aflați la moara din satul Costești, unica moară care mai este deschisă pentru a primi producătorii agricoli din tot raionul și oricum nu este de lucru. Stăm și așteptăm ca oamenii să vină să prelucreze, probabil seceta din anul acesta ne-a afectat pe toți, pe producători și pe noi care prelucrăm producția.” a spus morărița Maria Bortă.

Când a inițiat afacerea, avea 20 de angajați, acum nici ea nu prea are ce face la moară. Este și administratoare, și paznic, și morăriță.

„Uitați-vă la prelucrarea răsăritei, la ușă stă lacătul pus, pentru că nu avem de lucru. Angajații i-am trimis acasă, deoarece nu avem cu cei plăti. Ca ei să lucreze trebuie să avem materie primă, din considerentul că nu avem ce prelucra i-am trimis acasă. Nu avem cu ce îi plăti, nu avem cu ce-i salariza.” a spus morărița Maria Bortă.

Moara este împărțită în 3 departamente mari: de prelucrare a florii-soarelui, a porumbului și grâului. Deși roada a fost deja strânsă, se întâmplă să nu avem clienți chiar și câteva săptămâni la rând.

„Să spunem că din tot raionul moară de grâu lucrează doar în Costești și noi totuși nu lucrăm cum ar trebui să lucrăm. Măcar 2 zile pe săptămână câte 5 ore, nu, nu lucrăm. Dacă se mai întâmplă așa 4 zile în lună, dacă măcinăm grâu. Astăzi câți clienți ați avut? Unu, doar un domn a fost și a prelucrat sămânța pentru ulei, la grâu nu am avut nici unul.”  a spus morărița Maria Bortă.

A investit mult în aparate, iar cheltuielile de întreținere sunt mari, spune Maria. Își continuă însă activitatea sperând că anul viitor va fi unul mai bun.

„Acesta este buncherul unde vine făina. Aici, ea se depozitează și oamenii o iau. Aici este tărâța, acolo, în partea cealaltă, se primește grâul, trece prin toate etapele prelucrării pentru ca să ajungă aici la buncherul acesta.”  a spus morărița Maria Bortă.

Potrivit datelor, în 2020 recolta de grâu a constitui aproximativ 600 de mii de tone, fiind de două ori mai mică decât în 2019. Cea de floarea-soarelui a fost estimată la 400 de mii de tone, mai mică cu 50 la sută decât anul trecut. Și producția  de porumb a fost în scădere, ajungând la 800 de mii de tone.