O localitate din nordul Moldovei va beneficia de apă potabilă adusă de peste Prut

După lungi așteptări, cei 2000 de locuitori din satul Făleștii Noi vor avea acces la apă potabilă de calitate. Totul grație unei companii române care va asigura întreținerea și exploatarea rețelei pe o lungime de aproape 12 km. Făleștii Noi este prima localitate din nordul R. Moldova care va beneficia de apă potabilă adusă de peste Prut, relatează nordnews.md

„Evenimentul de astăzi a constat în semnarea contractului de concesiune, altfel spus, primăria comunei Făleștii Noi a delegat către Apavital M operarea serviciului de alimentare cu apă și în viitor și canalizare și epurare către Apavital M. Apavital M a comandat deja o stație de clorinare care urmează să fie livrată și montată aici în perioada următoare”, susține directorul companiei, Mihail Doruș.

Proiectul de construcție a sistemului de apeduct și canalizare în localitate a demarat încă în 2016, având o valoare de 21 milioane de lei, finanțat de Fondul Ecologic Național. Doar că apa așa și nu a ajuns până în gospodăriile sătenilor.

„Prin semnarea acestui contract de delegare a serviciului de alimentare cu apă, practic, soluționăm problema cea mai importantă a localității noastre la care lucrăm de ani de zile pentru a alimenta cetățenii cu apă potabilă”, susține primarul Vladimir Bejenari.

„Obiectivul nostru este să asigurăm doar în cazul în care este nevoie de apă potabilă pentru o populație de până la 200-250 de mii de locuitori. Transmiteți-le tuturor colegilor sau confraților din Republica Moldova, Apavital nu face profit în urma vânzării apei în Republica Moldova”, spune Costel Alexe, președintele consiliului județean Iași.

Totodată, primăria comunei Făleștii Noi s-a înfrățit cu cea a comunei Gropnița din Iași.

„Facem acest acord de colaborare, fiindcă urmează ca tot în acest an să depunem un proiect la Uniunea Europeană cu privire la renovarea grădiniței noastre din localitate. Ne dorim foarte mult ca să obținem rezultate frumoase”, a mai declarat primarul.

„Avem și o temă comună pe care vrem să o abordăm. Suntem înfrățiți și cu Făleștii Noi, și cu Risipeni, pe situații de urgență, respectiv, tot ce înseamnă utilaje pentru situațiile de urgență, dar și cu localitatea Făleștii Noi, pe eficientizare energetică, ei la o grădiniță, noi la o școală profesională”, menționează Ionel Oneagă, primarul comunei Gropnița, jud. Iași.

În cadrul evenimentului, și Primăria Holboca din județul Iași a semnat un acord de colaborare cu raionul Fălești, dar și primăria Risipeni. Acestea vor permite atragerea investițiilor în localități.

„Ne propunem să accesăm un proiect european, un proiect Republica Moldova-România. În localitatea pe care o prezint, comuna Risipeni vom reabilita gimnaziul „Diomid Gherman”, dar și colegul primar din România, își propune să reabiliteze o instituție de învățământ de acolo”, zice Dmitri Mosoreti.

„Mă bucur că sunt în Republica Moldova și am reușit să ajung să semnăm două acorduri de colaborare, unul cu raionul Fălești și cealaltă cu comuna Risipeni. Sunt două proiecte importante. La Risipeni vrem să reabilităm o școală și una la noi în Holboca în satul Cristești. Pe partea raionul Fălești, vrem să dezvoltăm o zonă de recreere, o zonă de parc, ceva legat de mediu”, a mai spus Pamfil Paurel, primar al comunei Holboca, jud. Iași.

În următorii ani, compania intenționează să asigure cu apă de calitate raioanele Glodeni, Nisporeni, Ungheni, Fălești, dar și 100 de comune, cu o populație de aproape 250.000 de persoane.

La începutul lunii septembrie, peste 350 de gospodării din satul Măcărești, raionul Nisporeni, dar și grădinița din localitate au acces la apă curată din România.