Chinezii cer de la OMS o anchetă în cazul laboratoarelor americane

Peste o jumătate de milion de chinezi au cerut, într-o scrisoare deschisă adresată Organizației Mondiale a Sănătății, demararea unei anchete în cazul laboratorului biologic de la baza Fort Detrick, „pentru a preveni viitoare epidemii”, relatează ziarul chinez Global Times.

 

Anterior, agenția Associated Press (AP) a informat că președintele OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus nu a exclus originea artificială a Coronavirusului. Ulterior, acesta a declarat că organizația intenționează să efectueze un audit în laboratoare și instituții de cercetare din zona primelor cazuri de infectare cu COVID, în decembrie 2019.

 

În scrisoarea deschisă semnată de cetățenii Chinei este menționat că pentru prevenirea altor epidemii, OMS trebuie să atragă atenția la laboratoarele care cercetează viruși periculoși sau arme biochimice. În mod special, autorii scrisorii indică Institutul pentru Studierea Bolilor Infecțioase al Armatei SUA (USAMRIID), aflat la baza militară Fort Detrick din Maryland, unde s-ar afla viruși periculoși și contagioși – Ebola, SARS, MERS și variola. Scurgerea acestora ar putea avea consecințe grave.

 

„În toamna anului 2019, din laborator a avut loc o scurgere, până la izbucnirea epidemiei COVID-19, însă Statele Unite nu au dezvăluit informații detaliate sub pretextul securității naționale”, este precizat în scrisoare.

 

Potrivit semnatarilor, China a permis virusologilor din statele occidentale și reprezentanților presei din SUA să viziteze Institutul de Virusologie din Wuhan, iar SUA nu și-au deschis laboratorul din Fort Detrick și „nu au împărtășit datele de bază cu alte state, inclusiv China, care sunt independente de orice influență geopolitică a SUA”.

 

Potrivit ziarului, laboratorul american și-a suspendat temporar activitatea în 2019, după verificările efectuate de Centrul pentru controlul și profilaxia bolilor din SUA (CDC). Motivul oficial al închiderii a fost „problemele legate de infrastructura de dezinfectare a apelor uzate”, însă această explicație, în opinia publicației, nu este suficient de credibilă.

 

Grupul de utilizatori chinezi au elaborat scrisoarea și au solicitat ziarului să o publice pe rețelele de socializare, ceea ce a și fost făcut sâmbătă, 17 iulie. Din momentul publicării și până la scrierea acestui material, scrisoarea a acumulat peste 500 de mii de semnături, menționează ziarul.