O gunoiște de la periferia orașului Căușeni arde în continuu

De mai bine de o săptămână locuitorii a două sate din Căușeni nu au cu ce respira. Se întâmplă după ce gunoiștea de la periferia orașului arde în continuu. Fumul toxic emanat de deșeurile menajere alarmează cetățenii din Zaim și Opaci care spun că zile la rând inhalează aer care nici pe departe nu poate fi numit curat. În același timp, oamenii afirmă că fumul emană în permanență și că nimeni nu ia nicio măsură, transmite Studio-L

„De o săptămână arde și noaptea, ziua – nu, dar noaptea tot vine pe vale aici. Nici nu putem lăsa ferestrele deschise. Te înăduși de fum.”

„Noi locuim la vale de șosea. Adică tot fumul de la gunoiștea de la Căușeni, tot vine la noi.”

 „Dacă bate vântul încoace totul se duce spre Zaim. Dacă bate în partea ceea se duce spre Săiți, dar ar trebui de închis gunoiștea asta.”

La rândul său, viceprimarului orașului Căușeni susține că incendiul ar fi provocat intenționat.

 „Noi nu știm cum să reacționăm în cazul dat. Avem o soluție ca să astupăm toată chestia asta cu pământ. Că astfel, cu apă nu-i nici o șansă de stins asta.”

La fața locului au fost chemați și pompierii. Prima sesizare a fost în data de 9 aprilie.

„Unitatea de salvatori și pompieri Căușeni în ultimele 10 zile a intervenit de patru ori la gunoiștea orășenească Căușeni, amplasată în extravilanul orașului. Intervențiile au fost de lungă durată, deoarece suprafața de ardere era impunătoare.”

În cazul incendierii gunoiștei a intrat pe fir Inspectoratul pentru Protecția mediului care afirmă că nu poate calcula prejudiciul adus mediului în urma arderii gunoiștei.

„La moment pentru acest tip de ardere deschisă nu este un mod de calcul. (MUSCA 06:38-07:05) Sunt calcule unde este o sursă fixă. O ardere într-un sistem de ardere cu coș de fum. În așa caz se efectuează probe și dacă este depășirea concentrației maxime admisibile stabilite, atunci se calculează prejudiciul, dar aici este imposibil de prelevat probe.”

În Republica Moldova responsabile de implementarea legii deșeurilor se fac autoritățile publice locale, care la rândul lor strâng din umeri și spun că nu au surse financiare pentru a lichida dezastrul ecologic. Incendiul de la gunoiște a ajuns în vizorul Inspecției pentru protecția mediului din Căuseni, care a initiat o anchetă.