În ultimii cinci ani, grădinița „Ghiocel” din orașul Ocnița, practic, a înflorit. Copiii se bucură de un teren de joacă bine amenajat, grație suportului oferit de România. Iar cu ajutorul Lituaniei, instituția preșcolară face economii la consumul de energie electrică. Valoarea totală a proiectelor este de peste 20 de mii de euro, relatează NordNews.
Mariana Costenco, director interimar, grădinița „Ghiocel”: „Pe parcursul ultimilor cinci ani, începând cu 2019 și până în prezent, în grădinița noastră au fost implementate două proiecte europene. Primul proiect ține de repararea și construcția a cinci foișoare, a căilor de acces către ele și construcția de la zero încă a unui foișor, cel cu numărul șase”, spune Mariana Costenco.
Deja de 30 de ani, Ala Cușnir activează în cadrul grădiniței „Ghiocel”. Educatoarea povestește că și pe soare, și pe vânt, locul preferat de joacă al copiilor sunt foișoarele.
Ala Cușnir, educatoare, grădinița „Ghiocel”: „Este foarte bine. Putem amenaja foișoarele cu jucării, le putem înfrumuseța la orice sărbătoare, sunt binevenite pentru că vine toamna și vin timpurile ploioase, așa că este extraordinar. Înainte nu aveam posibilitate să ieșim afară pe timp ploios pentru că erau terenurile ude, iar acum ieșim liber în foișoare și organizăm jocuri, modelăm, desenăm la aer liber. Este foarte bine pentru copii.”
Cornelia Vidaicu, educatoare, grădinița „Ghiocel”: „Suntem foarte mulțumiți și suntem bucuroși că sunt astfel de proiecte și suntem bucuroși că ne-au amenajat terenele de joacă, sunt foarte bine amenajate, spațiul bine ales, corespunzător cerințelor sanitaro-igienice, ecologice.”
Pe parcursul anilor 2022-2023, grădinița a fost dotată cu panouri fotovoltaice care asigură instituția preșcolară cu o treime din energia electrică consumată.
Mariana Costenco, director interimar, grădinița „Ghiocel”: „De primul proiect s-au bucurat mai mult copiii. Până la acel moment nu am avut foișoare care corespund standardelor. Copiii pe vreme posomorâtă nu aveau unde să se joace. Acum, foișoarele sunt ecologice, cu podele de lemn. Pe timp de vânt sau ploaie, copiii au unde să se joace și sunt foarte bucuroși. De implementarea celui de-al doilea proiect am fost mai bucuroși noi, administrația, deoarece s-au micșorat cheltuielile”, a mai spus directoarea grădiniței.
Grădinița „Ghiocel” din orașul Ocnița este frecventată de peste 120 de copii.