De la asamblarea iPhone-urilor, la producția tractoarelor electrice

O firmă care lucra pentru gigantul Apple va fabrica tractoare electrice autonome. Grupul Hon Hai Precision Industry (Foxconn) din Taiwan, cel mai mare producător mondial de produse electronice pe bază de contract pentru firme, precum Apple, Hewlett Packard (HP) și Dell, a anunțat marți că va fabrica tractoare electrice fără șofer pentru compania Monarch Tractor din California, scrie agrointel.ro.

Grupul taiwanez – cunoscut pentru asamblarea telefoanelor iPhone pentru Apple Inc, urmează să producă tractoarele la fabrica sa din Lordstown, statul american Ohio, începând din 2023.

Anunțul vine în contextul în care producătorii de utilaje grele, inclusiv Deere & Co și AGCO, își îndreaptă atenția spre piața vehiculelor electrice, pe măsură ce industria agricolă americană trece la agricultura inteligentă.

Acordul cu Monarch Tractor este primul contract încheiat de grupul Foxconn după preluarea fabricii Ohio, care până anul trecut a aparținut constructorului auto General Motors.

Producția tractoarelor Monarch din seria MK-V, alimentate cu baterii electrice, este programată să înceapă în primul trimestru al anului 2023, a anunțat Foxconn, al cărui nume oficial este Hon Hai Technology Group.

Compania Monarch, cu sediul în Silicon Valley, a lansat anul trecut prima sa gamă de tractoare electrice autonome pentru un grup select de fermieri. De atunci, compania a încheiat un acord de licență pe mai mulți ani cu producătorul italiano-american de vehicule CNH Industrial.

CNH Industrial are o participație minoritară în cadrul Monarch Tractor.

Având în vedere concurența în creștere între producătorii de echipamente agricole în ceea ce privește produsele pentru agricultura de precizie și mașinile autonome, directorul executiv al Monarch, Praveen Penmetsa, a declarat că modelul de afaceri al companiei sale, care se axează pe micii fermieri, oferă companiei o oportunitate unică de a-și crește cota de piață în fața marilor producători.

”Tehnologia lor se concentrează pe operațiunile agricole mari și pe culturile comerciale. Fermierii care cultivă fructe și legume utilizează tractoare mult mai mici, așa că ne concentrăm pe fermierii mai mici – asta ne diferențiază foarte mult”, a afirmat Penmetsa, pentru agenția de știri Reuters.

Compania nu a dezvăluit prețul tractorului, dar a indicat că software-ul autonom va fi vândut separat și că fermierii vor trebui să plătească o taxă lunară pentru a accesa acest serviciu.