O familie cu patru copii riscă să ajungă în stradă

O familie cu patru copii din satul Glinjeni, raionul Fălești, riscă să ajungă în stradă. Casa pe care au cumpărat-o s-a dovedit a fi sechestrată, iar proprietara refuză să întoarcă banii, spunând că cei 8800 de euro achitați au fost doar o arvună, relatează NordNews.md.

Familia Marcu a văzut casa într-un anunț pe facebook. Au decis să o cumpere la prețul indicat de 9800 de euro.

Olesea Marcu, locuitoare, s. Glinjeni, r. Fălești: „În luna ianuarie a acestui an, fiind în România, căutam o casă. A venit soțul, a găsit casa respectivă pe internet, pe facebook. Casa se vindea în rate. A fost cu câțiva martori, a văzut casa, după care s-a înțeles cu proprietara că îi dă un avans de 4000 de euro, după care o să achităm câte 500 de euro pe lună. Casa se vindea cu 9800 de euro. Noi am achitat 4000 în ianuarie, iar din februarie am început să dăm câte 500 de euro.”

La început, soții Marcu aveau o relație apropiată cu proprietara, care a reușit să le câștige încrederea. Doar că de fiecare dată, femeia găsea motive pentru a nu perfecta actele pe bunul imobiliar.

Olesea Marcu, locuitoare, s. Glinjeni, r. Fălești: „Când am cerut doamnei să ne facă actele la notar, pe caz de boală ne amâna, până ne-a amânat toată vara. În august, ne-a promis că ne face actele, că s-a înscris la cadastru. Pe 22 august a venit și ne-a anunțat că casa este sechestrată, iar ea nu a știut. Ne-a permis să facem orice schimbare, să ne apucăm de gospodărie, dumneaei ne dă cuvântul că ne face actele. Noi am tăiat doi pomi de nuc din fața casei care erau periculoși pentru copii. Acum, dumneaei cere despăgubiri și refuză categoric să ne facă actele.”

Rudele familiei spun că aceasta este o schemă gândită de Stela Brumari și că soții Marcu nu sunt primii care au fost trași pe sfoară de ea.

Nadejda Ciubrei, mătușă : „Noi știm cazul ei, această casă este pusă în gaj, ea este sub sechestru la executor. Anterior, doamna a vândut casa altei persoane din raionul Ungheni de la care a luat 4000 de euro arvună. Cu familia respectivă au convenit un preț de 8500 euro, iar doamna când a adunat încă 4500 euro, a chemat-o să meargă la notar pentru a face actele. Atunci, dumneaei a spus că nu vrea să o mai vândă și a dat afară oamenii din casă.”

Olesea Marcu nu mai știe unde să apeleze pentru ca să i se facă dreptate.

Olesea Marcu, locuitoare, s. Glinjeni, r. Fălești: „Noi am fost și la primar și la polițist, noi am fost și la Procuratură, am depus deja plângere pe cazul acesta. Noi avem 4 copii și cred că 8800 de euro sunt bani mulți, mai ales în situația noastră, când soțul meu lucrează peste hotare.”

Primarul și localnicii condamnă acțiunile consătenei lor și speră că familia Marcu nu va ajunge pe drumuri.

Cristian Fediuc, vecină: „Cunoaștem că a dat o sumă mare de bani, dar când vine la dumneaei face probleme. De câteva ori s-a întâmplat. Nu vrea să-i dea banii, doar strigă. Este multă lume care nu-i iubește, adică majoritatea din deal, din mahala.”

Viorel Zarija, primar: „Primăria nu are nicio legătură cu acest caz. Acesta este litigiu civil între două părți. Ei între ei s-au înțeles. A pus-o la evidență pe doamnă, apoi au scos-o de la evidență, ca să-și poată aranja copilul la grădiniță. Pur omenește s-a procedat foarte urât cu doamna cu patru copii.”

Reporterii Nordnews au încercat să vorbească cu proprietara casei, dar aceasta a refuzat să comunice cu presa.

Între timp, oamenii legii declară că pe acest caz a fost deschis un dosar penal.

Eugenia Molceanov, ofițer de presă: „Cazul dat a fost înregistrat de către Inspectoratul de Poliție Fălești. La moment, oamenii legii au pornit un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.”

Juriștii îndeamnă oamenii să fie prudenți atunci când decid să-și procure o locuință, iar primul pas pe care trebuie să-l facă un potențial cumpărător este să verifice bunul imobil la Cadastru.

Tatiana Boldesco, avocat: „Partea care procură, pentru a se asigura în caz de transmitere a banilor în mod parțial, semnează un antecontract, un contract de intenție, care se autentifică notarial. În cazul în care acest imobil pe viitor se constată că este sechestrat sau poate este vândut, atunci partea are dreptul să se adreseze în judecată pentru a beneficia de careva despăgubiri. În cel mai rău caz se întocmește un contract de arvună.”

Familia Marcu spune că vor să-și facă dreptate cât mai curând posibil, pentru ca cei patru copii ai lor să nu rămână fără acoperiș deasupra capului.