O „cireadă” de probleme…

Chiar dacă sectorul zootehnic din țara noastră se confruntă, de ani buni, cu probleme majore, unele ferme nu doar că rezistă, ci reușesc să se dezvolte, respectând normele și standardele europene. Multe dintre ele sunt construite pe locul complexelor vechi. Câțiva ani în urmă, și la Horești, Ialoveni, o fermă de bovine a fost reconstruită și adaptată la noile cerințe.

„Ferma a fost reconstruită în 2015 și tot atunci a început a activa, fiind un  complex zootehnic construit în anii 1980. În anul 2016 au fost aduse animale din Olanda, iar în 2019 am adus încă 300 de capete din Olanda, Germania și Ungaria. La moment avem 1150 de capete, dintre care 400 sunt mulgătoare.” declară Victor Colin, fermier, satul Horești.

Seceta de anul trecut a dat antreprenorului mari bătăi de cap.

„Cu seceta de anul trecut, nici la zero nu putem ieși. Foarte complicat, din cauza că cerealele și tot ce folosim în hrană, s-a scumpit cu 30-50 % , iar laptele a rămas la prețul vechi.”

Pentru unii, o soluție ar fi pământurile luate în arendă. Doar că în cazul fermelor mai mari, acestea nu sunt suficiente pentru a asigura cantitatea necesară de furaje.

„Noi avem posiblitatea, cu pământurile pe care le deținem în arendă, să ne pregătim doar silozul. Fânul și paiele le cumpărăm de la producătorii agricoli din țară. La noi în regiunea centru, nu au fost deloc paie anul trecut, am fost nevoiți să le aducem de la Cahul din sudul țării și din acest motiv ni-au ieșit la preț dublu. La fel și cerealele, nu le-am putut găsi în zona de centru a țării.”

La câte probleme au avut și au fermierii, iată că a mai apărut una – laptele din import…

„Este laptele din import o concurență pentru cel din Moldova? Da, fiindcă în țările vecine România și Ucraina sectorul zootehnic este mai dezvoltat decât în țara noastră. Dar la noi, complexele zootehnice sunt mai puține și din acest motv nu suntem competitivi pe piața moldovenească

„Ce faceți cu laptele, unde îl realizați? O parte din lapte îl procesăm noi singuri, iar o alte parte o dăm procesatorilor din Moldova.”

Crearea condițiilor decente pentru animale poate duce la rezultate mult mai bune.

„Ați spus că aveți în ferma dumneavoastră animalele de import, necesită o îngrijire mai specială, hrană? Fiecare animal indiferent că este de import sau nu, necesită o îngrijire adecvată. Să aibă permanent acces la hrană, apă și loc pentru odihnă. Dacă are toate aceste condiții, sistem de ventilare și irigare pe perioada caldă a anului, confortul este mai mare iari animalul devine sănătos și productiv.”

Creșterea bovinelor pentru lapte poate fi o afacere profitabilă, chiar și în Republica Moldova. Să sperăm că, în viitorul apropiat, munca fermierilor noștri și produsele moldovenești vor fi apreciate la justa valoare…