O brutărie din orașul Gaza s-a redeschis duminică, pentru prima dată de la începutul războiului, atrăgând cozi lungi de palestinieni care căutau să cumpere pâine, pe fondul crizei alimentare din enclavă. Programul alimentar mondial a confirmat luni că a reușit să livreze combustibil și făină de grâu în orașul din nordul Gaza, ceea ce a permis brutăriei să funcționeze din nou. Imaginile au arătat cozi uriașe pe stradă în fața magazinului, în timp ce muncitorii au lucrat la liniile de producție din interior.
„Slavă lui Allah, după o luptă îndelungată, la șase luni după ce brutăria a fost închisă, am început prima zi de producție de pâine pentru a preveni foametea în Fâșia Gaza, pentru a pune capăt foametei în Fâșia Gaza.”
O purtătoare de cuvânt a PAM a declarat că livrarea de sâmbătă ar putea permite brutăriei să producă 14.000 de pachete de pâine în fiecare zi. Convoaiele de ajutoare au avut dificultăți în a ajunge în nordul Gaza, câmpul de luptă în primele luni ale ofensivei continue a Israelului, organizațiile internaționale și grupurile de ajutorare spunând că o foamete este iminentă.
„Facem apel la instituțiile internaționale și la toți cei implicați să continue fluxul de făină, motorină și toate materiile prime pentru producerea pâinii. Pâinea rezolvă o problemă majoră în Fâșia Gaza, inclusiv criza de foamete.”
Israelul a deschis un nou punct de trecere pentru camioanele cu ajutoare, în timp ce își intensifică livrările de ajutoare. Dar, de asemenea, dorește să încerce să întârzie întoarcerea civililor strămutați în nordul țării pentru a împiedica militanții să se regrupeze acolo, în timp ce Hamas afirmă că dorește un flux liber de repatrieri.
„Am fost surprinși în această dimineață de un număr mare de oameni în fața brutăriei. Un număr incredibil de mare de oameni se aflau acolo pentru a lua o pâine. Vom continua să lucrăm 24 de ore pe zi, zi și noapte, cu fluxul de materii prime, făină, motorină și altele. Prețul unei pungi de pâine este de 1,30 dolari americani.”
Războiul a avut un impact uimitor asupra civililor din Gaza, majoritatea celor 2,3 milioane de persoane din teritoriu fiind strămutate din cauza luptelor și trăind în condiții dezastruoase, cu puțină hrană, adesea în corturi și fără să se întrevadă un sfârșit al suferinței lor. Mari porțiuni din peisajul urban au fost avariate sau distruse, lăsând mulți palestinieni strămutați fără un loc unde să se întoarcă. Bombardamentele israeliene și ofensivele terestre din Gaza au ucis peste 33.700 de palestinieni și au rănit peste 76.200, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.