Reproducerea sexuală este cel mai apropiat lucru pe care majoritatea ființelor vii îl au de nemurire. Dar există o creatură pe acest Pământ care o face cu un pas mai aproape de ideal.
Albinele lucrătoare din soiul din Africa de Sud se pot clona singure, dintre care una a făcut-o, de multe milioane de ori, timp de 30 de ani, potrivit unui studiu recent publicat în revista Proceedings of the Royal Society B.
Aceasta nu este, strict vorbind, viața veșnică! Dar este următorul cel mai bun lucru.
Reproducerea asexuată, numită și partenogeneză, este destul de frecventă în rândul insectelor, dar chiar și așa crearea descendenților care au gene identice cu părintele, este un lucru foarte rar. Aceasta înseamnă că chiar și în reproducerea asexuată, unde este nevoie de un singur părinte, ADN-ul reproducerii nu este de obicei același. Dar albinele Africii de Sud Cape (Apis mellifera capensis) au devenit capabile să se cloneze eficient, fără a experimenta modificările observate în mod obișnuit în reproducere. „Este destul de remarcabil”, a declarat Benjamin Oldroyd de la Universitatea din Sydney, într-un raport New Scientist.
Și clonarea de sine pentru a crea descendenți are beneficii. În reproducerea asexuată obișnuită, procesul poate duce la moarte pentru albinele de miere, deoarece aproximativ o treime din genele lor ajung consangvinizate, provocând moartea larvelor înainte de maturare, explică Oldroyd în raport. Însă lucrătorii albinelor din zona Cape, Africa de Sud au găsit o modalitate de a se clona fără a-și sacrifica sănătatea genetică. De fapt, unul dintre ei s-a re-clonat de sute de milioane de ori din 1990.
Cu toate acestea, lucrul dat nu prezintă un bun motiv pentru bunăstarea coloniilor mari de albine, a avertizat Oldroyd. Albina regină este de obicei singura care se reproduce, comandând altor albine să facă munca de a construi în mod constant și de a restabili sănătatea coloniei. În acest scenariu, odată ce albinele lucrătoare încep să se cloneze singure, rigiditatea ierarhiei albinelor este pusă în discuție. Uneori, clonele s-au dezvoltat într-o regină a lor, ducând la niveluri crescute de disfuncție. „În cele din urmă, albinele muncitorii se învârt … fără să facă vreo treabă”, a explicat Oldroyd. „Colonia moare și [muncitorii clonării] s-au răspândit în următoarea colonie”.
Cu toate acestea, odată ce acești muncitori s-au strecurat în următoarea colonie, continuă să depună ouă! Și acest lucru nu numai că perturbă noua colonie. De asemenea, poate prelua controlul și haosul domnește cu adevărat. Lucrul dat „Omoară aproximativ 10% din coloniile sud-africane în fiecare an”, se lamenta Oldroyd în raportul New Scientist.
Sursa informației: https://interestingengineering.com/bee-cloned-itself-millions-of-times-30-years