O afacere de succes în Hîncești: Gemuri și sosuri din fructe după rețete franceze

Familia Bubucea din satul Ciuciuleni, raionul Hîncești, și-a extins afacerea agricolă după zece ani de cultivare a coacăzelor negre și prunelor. Recent, aceștia au început să producă gemuri și sosuri din fructe după rețete franceze, diversificând oferta pentru piața locală.

Potrivit UNDP, în 2022, familia a deschis o mini fabrică de procesare și a început să producă prune uscate, vin, oțet și gem din coacăze. Anul acesta, au lansat un sos experimental de coacăze și un sos din prune, perfect pentru condimentarea cărnii, continuând să inoveze în procesarea fructelor.

Pentru a-și extinde capacitățile de producție, familia a început construcția unei camere frigorifice pentru păstrarea prunelor și răcirea materiei prime.

Tatiana Bubucea, co-fondatoarea afacerii, declară că panourile solare le-au permis să extindă producția și să reducă costurile energetice pentru deshidratarea și procesarea fructelor.

TATIANA BUBUCEA, co-fondatoarea afacerii:

„Panourile solare ne-au încurajat să extindem producerea. Noi foloseam multă energie electrică pentru deshidratarea fructelor, pentru răcire și procesare. Acum vom folosi la maximum energia generată de aceste panouri fotovoltaice. Suntem bucuroși că astfel de proiecte vin în susținerea femeilor agricultoare din zonele rurale.”

De asemenea, cu ajutorul unui proiect finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și PNUD Moldova, au instalat un sistem fotovoltaic și o pompă de căldură care acoperă necesarul de energie al fabricii.