O afacere cu albine, mai mult decât profitabilă
Albinele aduc un mare folos nu doar naturii, ci și oamenilor. O apicultoare de la noi s-a gândit să folosească munca insectelor nu doar pentru miere, dar și pentru proceduri de apiterapie.
„Avem 300 familii de albine pe remorci mobile care sunt duse și aduse prin țară. În acest an, sunt duse la Căușeni, într-o zonă mai caldă a Moldovei.”
Victoria Rusnac, apicultor
Victoria Rusnac se ocupă cu albinăritul de mai bine de 5 de ani. La marginea unei păduri, a construit o căsuță specială.
„Aici avem într-o căsuță 12 familii de albine care dau un miros puternic în căsuță, iar noi îl putem simți pentru a inhala acest aer. Aceste căsuțe era o idee care stătea pe raft de mult pusă, dar timpul nu era potrivit. Însă acum, când suntem în pandemie și mulți suferă de infecțiile respiratorii, răceală, imunitate slabă, cel mai potrivit era acest moment, pentru a da start pentru aceste căsuțe. Trebuie să folosim la maxim tot ce ne dă albina. ”
Victoria Rusnac, apicultor
Fără să vă temeți de înțepături, profitați de energia albinelor.
„ Aici avem niște paturi improvizate, vă alegeți poziția optima pentru dumneavoastră, deși noi vă sugerăm să dormiți, pentru că noaptea aerul este mult mai puternic. Receptorii nasului, după 15 minute, încep să te gâdile aici. Te fortifică și se îmbunătățește situația sângelui. Aici se produce și mierea. Putem vedea cum lucrează este o plasă ca să nu fie prin căsuță. Aici și vom colecta mierea pentru că avem în apropiere o pădure de salcâm, ridicăm capacul și acolo stau ramele cu miere.”
Apiterapia folosește produsele din stup în tratarea unor afecțiuni respiratorii, dar contribuie și la întărirea sistemului imunitar, atât la copii, cât și la maturi.
„Aerul din stup conține aerosoli puternici din produsele apicole, cum ar fi polenul, lăptișor de matcă, miros de ceară, ceea ce ajută la tratarea multor infecții, cum ar fi cele pulmonare, migrene, alergii la copilași, astm. Metodă naturală și relaxantă.”
Dar, ca orice răsfăț, costă.
„Am optat pentru a fi accesibil pentru fiecare. De la o oră până la două costă 200 lei, iar pentru o noapte întreagă, 500 de lei.”
A fost deja confirmat științific că asemenea proceduri au efect. Iar cei care au beneficat de aceste tratamente, le recomandă cu încredere.
„Vin special de la Botanica, de când am aflat despre apiterapie. Toată lumea trece acum printr-o situație grea, iar primii care sunt afectați, sunt plămânii. Fiind medic, înțeleg situația, ca și cum ai fi bolnav de tuberculoză. Acest loc este ca un sanatoriu profilactoric.”
Vladimir Climentiev, medic
Până a începe apiterapia, este necesar ca pacientul să facă un duș și să îmbrace haine subțiri. De asemenea, e nevoie să lase toate bijuteriile și telefoanele.
Prima procedură nu trebuie să dureze mai mult de 15-20 de minute.