Numărul specialiștilor în protecția drepturilor copiilor va fi triplat, de la 46 de specialiști la 150 pe toată țara. Declarațiile au fpst făcute de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. În același timp, oficialul a precizat că pentru a oferi un nivel adecvat de sprijin și protecție sunt necesari cel puțin 300 de specialiști.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „La sfârșitul anului 2023 erau aproximativ 20 de mii de copii în situații de risc. Nu se cunoaște care este progresul sistemului în raport cu acești copii. În acest an urmează să fie implementat un sistem informațional de management de caz, în care se vor regăsi toți copiii aflați în situații de risc. Se va institui managementul de caz în acest sistem unificat.”
La rândul său, reprezentantul de țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, a menționat că atunci când vine vorba despre un sistem eficient de protecție a copilului, cea mai importantă componentă ține de resursele umane.
MAHA DAMAJ, reprezentant de țară UNICEF în Moldova: „Totodată, UNICEF va investi suplimentar trei milioane de dolari pentru susținerea tuturor serviciilor de protecție a copilului, inclusiv în ceea ce privește serviciile de tip familial pentru familiile vulnerabile și pentru copiii în situații de risc, precum și serviciile de tip asistență parentală profesionistă pentru copii care sunt separați de părinții lor.”
Vicepreședintele Comisiei Parlamentare Protecție Socială, Sănătate și Familie, Marina Morozova a precizat că, din păcate, în prezent sunt mulți copii invizibili pentru sistem, în mare parte din lipsa resursei umane.
MARINA MOROZOVA, vicepreședintele Comisiei Parlamentare Protecție Socială, Sănătate și Familie: „Cum s-a menționat, la moment avem 46 de specialiști în toată țara. Este foarte puțin și este un număr prea mic pentru a ajunge chiar și la jumătate din familiile care au nevoie de suport.”
La sfârșitul anului trecut, în țară erau peste 20 de mii de copii aflați în situații de risc.