Numărul intoxicațiilor cu ciuperci a crescut alarmant în ultimele două săptămâni.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publica, în perioada 16 octombrie-25 noiembrie, au fost înregistrate 190 de cazuri fiind afectate 270 de persoane dintre care 61 de copii.
Totodată, ANSP menționează că 4 oameni au decedat.
Ultimul caz de otrăvire masivă a avut loc la 25 noiembrie, când un bărbat din satul Tabora, raionul Orhei, care a strâns ciuperci din pădurea localității, a pus în pericol viața celor 6 membri ai familiei.
Este vorba despre 4 copii cu vârstele de 7, 11 și 12, cel mai mic copil având doar un an și jumătate. S-a intoxicat și un oaspete care a venit în vizită.
De asemenea, cazuri de intoxicare au fost înscrise în Telenești, Orhei, Florești, Criuleni și Edineț.
ANSP reiterează că intoxicaţile cu ciuperci sunt provocate în exclusivitate de atitudinea neglijentă a „culegătorilor” și de indiferența „cumpărătorilor”.
Primele simptome pot apărea peste 2 ore de la consumul ciupercilor. Acestea se caracterizează prin greaţă, vomă, diaree, transpiraţie excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale.
Peste 6 ore – pot apărea durerile de cap, ameţelile, pierderile de conştiinţă, halucinaţiile și chiar coma.
Potrivit specialiștilor, nu există semne sigure de identificare a ciupercilor: aspectul, locul de creştere, recoltarea sau mirosul.