Numărul intoxicațiilor cu ciuperci a crescut alarmant

În ultimele săptămâni, numărul intoxicațiilor cu ciuperci a crescut alarmant. Deja 19 persoane, printre care doi copii, au ajuns la spital. Pacienţii sunt din Bălți, Florești, Dondușeni, Căușeni și Chișinău. Se întâmplă din cauza că unii strângători au prea puțină experiență în alegerea ciupercilor. Nu și Elena Zelinskaia pentru care recoltarea ciupercilor de pădure este o adevarată pasiune, relatează NordNews.

Elena Zelinskaia, locuitoarea s. Sîngereii Noi: „Umbrelușa se mănâncă doar pălăria, iar piciorușul nu prea. El greu fierbe. Niciodată nu am avut otrăvire pentru că cunosc foarte bine ciupercile care sunt comestibile și care nu. Dacă văd că ceva nu este în regulă, dacă sunt vechi, atunci nu le strângem. Când ne ducem în pădure trebuie să avem cuțit. Dacă rupi din pământ, anul următor nu avem ce căuta la ciuperci.”

„Aceasta este altă specie de ciuperci. Acelea sunt „umbrelușe”, dar la aceasta se mănâncă și piciorușul. Este o altă specie, dar este foarte bună, se mănâncă ușor și nu sunt otrăvitoare”, a adăugat femeia.

Sezonul ciupercilor este în toi spune femeia. Luna octombrie este rodnică, grație ploilor generoase.

„Sunt bune, foarte bune. Vara nu au fost ploi și nu au rodit. Am fost, dar am gasit. După ploile acestea și un pic de soare au crescut și venim să le strângem, mai gustăm din darurile naturii. Mai întâile punem în uncrop, turnăm peste ele și un pic de sare. Ele se inmoaie și trebuie ținute o noapte în apă cu sare. Apoi le scurgem și le fierbem de trei ore câte jumate de oră, pentru ca să fie gutoase și să nu ne otrăvim.”

Anul trecut, 180 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci de pădure.

Elena Zelinskaia, locuitoarea s. Sîngereii Noi: „Ele sunt otrăvitoare. Dacă cineva crede că sunt bune, nu este așa. Acestea noi nu le strângem.”

„- Iată aici sunt două bune, dar restul nu sunt bune.

 Reporter: – Cum să întelegem care sunt cele bune?

– După formă, culoare. Iată acestea sunt bune, acestea au crescut alături.”

 „Dacă trece timpul ele fac și viermi. Dacă văd că este urâtă o tai în jumătate să văd viermii. Nu o strângem în niciun caz. O tăiem în jumătate, iată, are vermi. Nu este bună, are viermi. Sunt vii. Asta nu o strângem.”

În timp ce amatorii pierd ore la rând prin păduri, alții preferă ciupercile din magazine, care sunt mai sigure.

„Eu mănânc de la magazin, cumpăr și le pregătesc, dar din pădure mai rar. Nu le știu și nu le strâng.”

„Nu trebuie să le strângă. Dacă știu că nu sunt bune, atunci de ce să le mănânce. Dacă ești sigur de ce strângi, atunci da.”

„Eu tot m-am otrăvit de la ele. Iată de ce nu mă duc să le culeg. Sub copaci erau otrăvitoare, dar nu știam și am mâncat.”

„Cunosc russula și agaric cu miere. Pe altele nu le deosebesc, adun doar ce cunosc”, au spus oamenii.

Medicii îndeamnă populaţia să cumpere ciuperci doar din locuri autorizate. În cazuri suspecte de intoxicații, oamenii trebuie să apeleze de urgenţă la 112.

Tudor Bîrcă, Șeful secției boli netransmisibile și promovarea sănătății: „Pe teritoriul Republicii Moldova sunt identificate în jur de 840 de soiuri de ciuperci dintre care sunt comestibile doar 100 de soiuri de ciuperci, iar 57 sunt foarte toxice. Trebuie să fim foarte precauți când mergem la cules pentru a identifica aceste ciuperci.”

Printre simptomele unei intoxicaţii cu ciuperci sunt greaţa, durerile abdominale, diareea, deshidratarea, scăderea tensiunii arteriale și convulsiile.

În 2019, două persoane și-au pierdut viața după ce au consumat ciuperci otrăvitoare.