Numărul de infectări cu Covid-19 crește alarmant

Săptămâna trecută, au fost înregistrate peste 9200 de cazuri de infectări Covid-19, ceea ce înseamnă că ritmul de creștere a cazurilor este alarmant, a declarat, într-o conferință de presă, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu. Ba mai mult, incidența la nivel național constituie deja 265 cazuri la 100 mii de persoane. Prin urmare, țara noastră a depășit nivelul stabilit de prag roșu, care prevede 250 de cazuri la 100 000 de cetățeni.

Svetlana Nicolaescu, secretar de stat al Ministerului Sănătății: „Ritmul curent de creștere a numărului de cazuri este alarmant, de fapt ne apropiem de acel număr record care a fost înregistrat în luna martie în valul anterior când pe săptămână înregistram peste 11 000 de cazuri, 11 500 a fost nivelul maxim.”

La fel, și nivelul mortalității din cauza Covid-19 a crescut în ultima perioadă.

Svetlana Nicolaescu, secretar de stat al Ministerului Sănătății: „Astfel în ultima săptămână au fost înregistrate 217 cazuri de deces la pacienții cu Covid-19, ceea ce constituie o creștere de peste 27% a nivelului de mortalitate comparativ cu săptămâna precedentă.”

 La ziua de azi, în țară sunt pregătite peste 3000 de paturi destinate pacienților infectați cu Covid-19, inclusiv 335 paturi pentru pacienții din terapie intensivă, acestea fiind ocupate în proporție de peste 90 %.

„Dacă ne referim la persoanele internate în secțiile de terapie intensivă. La ziua de astăzi sunt 317 persoane, dintre care 46 sunt în stare extrem de gravă, cu ventilație invazivă sunt persoanele intubate”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.

În cadrul conferinței de presă s-a comunicat și despre procesul de vaccinare, iar pentru săptămânile anterioare se constată o stagnare a ritmului în procesul de vaccinare, fiind imunizate doar 24 % din numărul total de populație în țară. Astfel, autoritățile mondiale își propun anumite obiective în procesul de vaccinare.

Alexei Ceban, Coordonatorul Programelor de Imunizare OMS Moldova: „Sunt propuse acele ținte de 40 la sută din populație să fie vaccinată până la finele anului 2021, este și o țintă a OMS de a asigura această țintă pentru fiecare țară. Dar și a atinge de 70 la sută cel puțin la mijlocul anului 2022.”

Potrivit Coordonatorul Programelor de Imunizare OMS Moldova, Alexei Ceban, în continuare, cu cea mai redusă rată de vaccinare sunt adulții și tinerii. În rândul tinerilor este o acoperire vaccinală foarte joasă, mai exact, sub 30 %: Putem da dovadă de curaj și să ne vaccinăm, mai ales că este această activitate frumoasă de vaccinare în rândul studenților și încurajată din parte Universității de Medicină.”

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns aproape la 320 000 de infectări. Autoritățile îndeamnă toți cetățenii să se imunizeze. Vaccinurile prezente în Republica Moldova previn riscul dezvoltării unei forme grave de boală și decesul provocat de virus.