Numai prin investiții poți obține profit în agricultură

Pe un vârf de deal, îngrijit de un grup de agricultori din satul Căinari, raionul Căușeni crește și rodește o plantație tânără de viță-de-vie. Primul butaș a fost sădit în 2017. În timp, cu ajutorul unui proiect european, prin viticulturii au asigurat plantația cu apă și substanțe nutritive, iar rodul viei se planifică pe măsură, relatează agora.md.

Valeriu Coțofană, producător agricol: „Terenul este de 18 hectare. Inițial am planificat să plantăm 16 ha de viță-de-vie și am avut anumite cheltuieli în gând, dar când am intrat în dans și când am văzut sumele care sunt necesare, ne-am oprit la 14 ha.”

Strugurii mari și mustoși sunt de masă, crescuți pentru consum în stare proaspătă.

Valeriu Coțofană, producător agricol: „Acesta e soiul „Moldova” care este în țara noastră de mult timp și cred că încă mult timp va fi cultivat. Sortul e foarte rezistent inclusiv la înghețuri. E simplu în aplicarea tratamentelor. Anul acesta mulți agricultori au întâmpinat probleme cu soiurile de masă, însă soiul „Moldova” vedem că e mai rezistent.”

Anul 2020 a venit pentru agricultori cu multe dificultăți și provocări, dar aceștia speră că vor culege roadă dublă sau chiar triplă în acest sezon.

Valeriu Coțofană, producător agricol: „Anul trecut a fost secetă și noi n-am avut irigare. De aceea am avut puțină roadă. Am strâns circa 4,5 tone la ha, dar am avut speranțe mai mari. Anul acesta ne gândim că cel puțin 15-10 tone trebuie să le strângem.”

Pentru un rezultat mai bun și o calitate a strugurilor competitivă, agricultorii au decis să investească într-un sistem de suport pentru vie.

Roman Sava, producător agricol: „Ne-am axat pe un sistem clasic, dar văzând că alți agricultori merg cu un pas înainte am decis să mergem pe suportul Pergola. Dacă în cazul unui sistem clasic vorbim despre roadă de 10-12 tone, aici, deși investiția e dublă sau chiar triplă, totuși vorbim deja despre 30-45 de tone la ha.”

Avantajele pe care le-au găsit agricultorii în proiectul european i-au determinat să acceseze, din nou, un astfel de împrumut.

Valeriu Coțofană, producător agricol: „Am avut o colaborare chiar bună și am decis să ne adresăm și al doilea an, pentru că am văzut că fără irigare noi nu putem merge mai departe. În 2021 am apelat și am mai luat un suport pentru irigare.”

Producătorii planifică să iasă cu prima roadă pe piața internă. Însă nu se opresc aici.

Valeriu Coțofană, producător agricol: „Cred că la sfârșitul lui septembrie, octombrie o să începem recolta. Vrem întâi să ne aranjăm și să terminăm plantația cu tot ce-i plănuit – cu irigare, cu suport și mai departe timpul o să arate, dar planurile sunt ca să ne extindem și să creștem.”

Roman Sava, producător agricol: „Clima ne ajută, condițiile sunt bune, oamenii sunt harnici. E nevoie de dorință și materie. Dar cred că e real de a face agricultură în Moldova.”