Numai bătrân în Moldova să nu fii…

De ani buni, tanti Liuba vine zilnic din Slobozia Doamnei la piața din Orhei, pentru a vinde ce reușește să confecționeze cu mâinile ei – ciorapi și mături.

„Ce aveți de vânzare?

Și mături, ciorapi, ce îmi cade, aceea și vând, uneori și împletesc. Ce să facem, altfel nu avem cum să trăim. Acestea ne sunt aduse de la Briceni, măturile acestea, eu le mai fac o cusătură, ca să le pot vinde mai bine. Cumpărători sunt așa, din când în când, merge mai greu piața decât înainte.”

Dacă i-ar ajunge pensia pentru trai, n-ar umbla pe drumuri, la anii pe care îi are.

„Mai coasem câteva mături, dacă mi-ar ajunge pensia nu aș sta, la 75 de ani, aici. N-ai ce face, trebuie de trăit până vin zilele de apoi.”

Însă nici această activitate nu-i aduce mare câștig.

„Sunt din Slobozia Doamnei, venim în fiecare zi, dar plătesc taxi câte 40 de lei încolo și 40 de lei încoace, iar la urmă îmi rămâne și mie pentru pâine câteodată, dacă încă îmi rămâne. Câteodată nu-mi iese nimic, 80 de lei dau pe drum, 10 dau acolo, 22 contractul, mai nu-mi iese nimic câteodată, sunt bucuroasă măcar de o pâine să fac.”

Că e tânăr ori bătrân, așa e omul – vrând să câștige un ban, își cheltuie sănătatea.

„ Și la iarnă voi ieși, chiar dacă nu pot merge de picioare, m-am calicit la piață.”

Prea multe cheltuieli și prea puține foloase.

„Câteodată nu-mi ajunge nici pentru patent. Am și contract de plătit, pentru care achit mult, nu prea pot merge și plătesc câte 10 lei ca să mă ducă băieții aceștea cu mașina.”

Numai bătrân în Moldova să nu fii – după ce muncești o viață, ajungi să nu trebuiești nimănui…

 „După cum sunt prețurile acum, nu este bună pensia noastră și nu ai cum să trăiești. Eu trăiesc cu feciorul într-o ogradă și nu-mi dă la 75 de ani ajutor nici pentru cărbuni, deoarece trăiesc cu feciorul, însă ei au familia lor. Am scris la ajutor, însă aceștia au spus că ei ajută celor ce trăiesc ca în cușca la cânelui meu.”

În Moldova, ponderea persoanelor în vârstă de 60 de ani și mai mult este în continuă creștere.

În ultimii cinci ani, a sporit cel mai mult numărul bătrânilor din grupul de vârstă de 70-74 de ani – de la 13%, în 2017, la 19%, la începutul anului curent.