Nu veți mânca degrabă struguri Moldova
Noua recoltă de struguri de masă soiul „Moldova” va apărea pe piaţă cu cel puțin trei săptămâni mai târziu decât în ultimii doi sau chiar trei ani, prognozează specialiștii.
Aceștia observă că în majoritatea regiunilor în care se cultivă acest soi, jumătate din ciorchini sunt încă verzi, conținutul de zahăr fiind departe de minimul necesar de 17%. Asta din cauza precipitațiilor din perioada iulie-august.
Mulți cultivatori de struguri sunt de părere că în septembrie numai soiul „Moldova” se va coace corespunzător condiţiilor necesare.
În sezoanele anterioare, aproape de jumătatea lunii octombrie, numai strugurii „Moldova” s-au maturat la nivelul optim în plantațiile irigate.
Pe lângă maturarea întârziată, abundența umidității, potrivit experților, mai poate fi şi un beneficiu. În anii anteriori, precipitațiile din timpul recoltării strugurilor au făcut ca boabele să se crape și să se strice. Anul acesta, datorită faptului că fructele au acumulat multă umiditate, riscul de crăpături este redus chiar și în cazul unei toamne ploioase.