Nu-și pot scoate nici măcar banii cheltuiți pe produse fitosanitare…
Anul acesta, avem struguri din belșug. Însă o mare problemă pentru viticultori este lipsa unei piețe de desfacere.
Pe un traseu de lângă Capitală, oamenii stau de draga dimineață, dar nu-și pot vinde marfa.
„Nu pot vinde nimic, foarte greu de vândut. Eu sunt cu struguri, îmi este foarte greu. Anul trecut a mai fost, dar anul acesta, nimic. Iată, stăm pe marginea drumului și avem un preț care nu răscumpără tot aceea ce avem. Vindem la 5 lei, dar noi avem cheltuiți 7-8 lei, suntem nevoiți să o dăm, ca să nu stea.”
Andrei Știrbu, viticultor
„Iată agricultura, nu merge poama deloc, asta e toată problema. Stăm pe marginea șoselei, nimeni nu te întreabă nici cum te cheamă. Lumea nu are bani, înainte făceau puțin vin, dar la moment nici acesta nu merge. Cum am pus-o în lădițe, așa și stă poama.”
Olga Erhan, viticultor
„Târgul merge foarte rău, de dimineață am vândut câteva kilograme, restul nu merge nimic. Cine a avut de făcut vin, deja a făcut. Anul acesta, nici pe stropit nu ne scoatem banii. Munca-i tare multă, să iei un om la cules, trebuie să-i plătești 350 lei pe zi.”
Anatolie Onica, viticultor
Dacă nu vând ce au cules, poama rămasă pe deal riscă să rămână acolo.
„Nici nu știm unde să o realizăm. Ce om mai vinde aici, ce a mai rămâne pe tufă. Anul acesta nimeni nu ne-a întrebat, nici intermediarii. Nici anul acesta, nici anul trecut.”
Olga Erhan, viticultor
„Mai avem de realizat încă 5 tone, însă nu sunt cumpărători și noi nu avem unde o realiza. Astăzi, noi avem probleme și după hotarele țării, dar și în teritoriu. Lume nu-i, uitați-vă că nu avem pe nimeni pe aici.”
Andrei Știrbu, viticultor
Ca să avem pâine pe masă, agricultorii muncesc din greu un an întreg. Dar – paradoxal – pâinea lor, adesea, le lasă un gust amar…
„De a face o bucată de pâine este foarte greu ca să o mănânce un trăitor de rând, trebuie de muncit și la struguri și la tot.”
Andrei Știrbu, viticultor
„Am participat la programe și ne bucuram că suntem agricultori, azi deja nu mai suntem mulțumiți, pentru că lucrăm pentru nimic. Așteptăm să fie mai bine, dar când va fi mai bine, nu știm.”
Andrei Știrbu, viticultor
Pe lângă multe alte probleme cu care se confruntă, agricultorii au de suferit și în urma concurenței neloiale.
„La un preț mic, nu faci nimic. Nu credeți că dacă guvernarea stă în picioare noi trebuie să stăm cu mâna întinsă, noi trebuie să lucrăm.”
Andrei Știrbu, viticultor
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, recolta medie de struguri de masă pe țară oscilează de la 5-6 tone la hectar, până la 11-13 tone, în funcție de productivitatea plantației.