Nu mai mult de 2 mii tone de struguri au mai rămas în depozite
În prima jumătate a lunii martie, prețurile angro la strugurii de masă pe piață au crescut în medie cu 1-2 lei pentru un kilogram, în comparație cu februarie, respectiv până la 14-15 lei. Acest preţ este cu aproximativ 15-17 la sută mai mare decât cel din aceeași perioadă a anului trecut, dar cu 12 la sută mai mic decât din martie 2020, scriu analiștii de la East-Fruit.
Operatorii pieței de fructe susţin că până în februarie, stocurile rămase de struguri din recolta 2021, aproximativ 7 mii tone, erau destul de bine păstrate în frigiderele întreprinderilor vinicole şi comerciale. Unele loturi destul de mari de struguri nu arătau mai rău decât toamna trecută și erau foarte solicitate pe piața europeană. Din cauza exporturilor intense din martie, în depozitele de fructe nu au rămas mai mult de 1-2 mii de tone de struguri.
În același timp, chiar și cei mai calitativi struguri de soiul „Moldova” este puțin probabil să fie exportaţi în cantități mari. Bobiţele strugurilor încă îşi păstrează fermitatea, însă ramurile ciorchinelor s-au întunecat și s-au uscat deja, fapt ce scade mult din atractivitatea produsului pentru consumatorii europeni.
Totodată, strugurii „Moldova” sunt destul de solicitaţi pe piaţa internă. Aceştia sunt retraşi de pe rafturile din supermarketuri, unde sunt înlocuiți cu produse importate mai proaspete şi se comercializează în piețele de cartier şi spaţii comerciale de tip butic la un „preț de nișă” relativ mare – până la 20-30 lei pentru un kilogram.