Noul tip de grâu modificat ce reduce riscul de cancer din pâine și pâine prăjită

Vești bune pentru persoanele cărora le place pâinea prăjită la micul dejun! O echipă de oameni de știință din Marea Britanie au folosit editarea genomului pentru a reduce un compus cauzator de cancer care se găsește în mod obișnuit în acest fel de mâncare.

 

Acrilamida se formează în timpul coacerii pâinii și prezența sa este crescută și mai mult atunci când feliile sunt rumenite în toaster. Cu cât sunt mai întunecate, cu atât mai mult conține acest compus cancerigen. Acum, o echipă condusă de ”Rothamsted Research” împreună cu colegii de la Universitatea din Bristol au folosit noi tehnologii pentru a dezvolta un tip de grâu care este mai puțin probabil să producă acrilamidă la coacere.

 

Potrivit liderului proiectului, profesorul Nigel Halford, se pregătește o cerere către guvernul britanic pentru a efectua un test de teren cu noul tip de cereale, începând din toamnă. Acesta va fi primul experiment de acest tip efectuat în Europa.

 

Cantitatea de acrilamidă din pâine este relativ scăzută, dar crește de câteva ori în urma prăjirii. Mai mult, compușii care conferă culoare, gust și aromă se formează prin căi chimice.

 

Acrilamida este clasificată de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului drept potențial cancerigen. Iar în 2006, un raport al experților din cadrul ONU și OMS a arătat că efectele acestei substanțe în alimentație constituie o preocupare. O concluzie similară a fost formulată și de Comitetul CONTAM al UE în 2015.

 

Astfel, Comisia Europeană a adoptat un regulament care prevede că acrilamida din hrană poate crește riscul de a dezvolta cancer la consumatorii din toate grupele de vârstă.

 

Tehnica de editare a genomului duce la mici modificări ale ADN-ului, cum ar fi ștergerea ori inserarea unor secțiuni scurte sau schimbări ale unor secvențe.

 

În ciuda plusurilor acestei tehnici, plantele modificate sunt supuse la aceleași reglementări UE, blocând un proces inovativ aprobat, deja, în multe țări.

 

Sursa informației: https://www.foodandfarmingtechnology.com/news/biotechnology/scientists-use-genome-edited-wheat-to-reduce-cancer-risk-from-bread-and-toast.html