Ministerul Economiei propune interzicerea accesului în restaurante a persoanelor nevaccinate împotriva COVID-19. O măsură în acest sens le-a fost propusă reprezentanților mediului de afaceri, în cadrul unei ședințe comune de lucru a Ministerului și a Sectorului HoReCa.
Astfel, angajații vor trebui să prezinte un document care să confirme vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore.
De asemenea, administratorul unității de alimentație publică va decide privind declararea localului „COVID free”, vizitatorii, urmând sa prezinte un act de imunizarea, prezența anticorpilor sau un test negativ la COVID-19. În caz contrat localurile vor activa la o capacitate redusă.
Potrivit ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, noile măsuri au scopul de a evita un posibil lockdown, obiectivul cheie, urmărit, fiind evitarea aglomerării clienților agenților economici care prestează servicii publicului larg.
Reprezentanții mediului de afaceri au salutat eforturile autorităților și faptul că nu se dorește sistarea și reducerea programului de activitate antreprenorială.