Noi produse biologice disponibile pentru protecția culturilor horticole

Pentru a fi competitivi pe piața internațională, producătorii de fructe din Republica Moldova trebuie să obțină produse de înaltă calitate și inofensive. Fructele trebuie să corespundă următorilor parametri: aspect proaspăt, gust, culoare și calibru specifice soiului, fermitate înaltă și un nivel de reziduuri limitat din punct de vedere al numărului de substanțe active, cât și al dozei.

De exemplu, pe piața Germaniei, care este o destinație tot mai atractivă pentru prunele proaspete moldovenești, numărul de reziduuri de pesticide stabilit nu trebuie să depășească 4 unități, în cazul în care ne propunem să le comercializăm în supermarketuri. În ultimii ani se atestă o tendință de a utiliza produsele biologice pentru a asigura protecția contra bolilor și dăunătorilor. Aceste produse au multiple avantaje și, în mare parte, nu lasă reziduuri în fructe și nu distrug ecosistemul din plantațiile multianuale. În rezultat, agricultorii pot obține fructe cu mai puține reziduuri, iar opțiunile de export devin mai largi.

Datorită cooperării active dintre Asociația Moldova Fruct, agricultori și furnizorii de soluții fitosanitare, produsele biologice devin tot mai disponibile. La ultimele două ședințe din noiembrie și decembrie 2022 ale Centrului de Stat pentru Atestarea și Omologarea Produselor de Uz Fitosanitar și a Fertilizanților au fost omologate 10 produse biologice noi (www.pesticide.md). Dintre acestea, pentru sectorul horticol, se enumeră 6 produse cu efect de dezorientare în masă a unor specii de molii, un produs pe bază de bacterii și un produs pe bază de sulfat de cupru neutralizat cu hidroxid de calciu.

Dezorientarea în masă sau perturbarea împerecherii (din engleză, mating disruption) reprezintă o metodă de combatere a insectelor dăunătoare, care cu ajutorul dozatoarelor (fig. 1) instalate în plantație, de regulă, odată pe an, în pomi se creează un nor de feromoni feminini ce formează piste false pentru masculii care nu pot identifica femelele. În rezultat, nu are loc împerecherea, femelele nu depun ouă sau depun ouă sterile, iar fructele nu sunt infestate cu larve de acești dăunători. Prin reducerea populației de dăunători în anul 2-3, de regulă, nu mai este nevoie de tratamente fitosanitare adiționale pentru dăunătorul specific.

Produsele nou omologate, care acționează după principiul descris mai sus, sunt:

  • Cydia Protect la cultura mărului contra viermelui mărului (Cydia pomonella);
  • Grapholita Protect la prun contra viermelui prunelor și moliei orientale a fructelor (Grapholita funebrana și molesta);
  • Lobesia Protect pentru vița de vie pentru combaterea moliei verde a strugurilor (Lobesia botrana);
  • La cultivarea tomatelor în spații protejate – Heli Protect și Tuta Protect contra omidei fructelor (Helicoverpa armigera) și moliei miniere a tomatelor (Tuta absoluta), respectiv;
  • Zeuzera Protect contra sfredelitorului ramurilor (Zeuzera pyrina) din plantațiile tinere de nuc.

Norma de aplicare în plantații pentru fiecare dintre aceste produse noi este de 300 dozatoare la hectar.

Biofungicidele conțin microorganisme, care oferă protecție plantelor în timpul perioadei de vegetație împotriva bolilor cauzate de fungi și bacterii.

Un alt produs recent omologat pe bază de Bacillus subtilis, este un biofungicid derivat dintr-o bacterie din sol, care acționează prin eliberarea conținutului celular în decursul creșterii, eliminând sau reducând microorganismele competitoare din mediul înconjurător. Avantajul produsului este că la tratarea cu B. subtilis nu există o limită a intervalului de pauză până la recoltare. Produsul nou Bio Force pe bază de B. subtilis în doza de 6-8 l/ha este omologat pentru cultura mărului, cireșului, prunului și viței de vie pentru combaterea mai multor tipuri de ciuperci patogene. Pentru detalii despre fiecare produs vizitați pagina www.pesticide.md.

Autori:

Andrei Lozan, specialist în producere sustenabilă,

Sergiu Ipatii, specialist protecția mediului,

Proiectul USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR)