Noi pomuşoare autohtone pe piaţa internă: caprifoi comestibil
În perioada 2019-2020, o întreprindere agricolă din raionul Glodeni, a înființat prima plantație industrială din țară de caprifoi comestibil și afine (cinci soiuri cu material săditor importat din Polonia) pe 2,3 hectare. În 2022, compania a obţinut prima recoltă semnificativă din punct de vedere comercial: câteva sute de kilograme de caprifoi comestibil și aproximativ 2 tone de afine.
„Alegerea acestui tip special de pomuşoare se datorează faptului că tehnologia de cultivare a acestuia, spre deosebire de afinele cultivate, nu necesită acidifiere artificială a solului, irigare intensivă și utilizarea pesticidelor”, susţine proprietarul întreprinderii Iurie Arian. – Totodată, plantația va fi ușor de convertit și certificat conform standardelor Eco/Bio, dacă vom produce la volume de export. Pentru a atinge acest obiectiv, ne propunem să extindem plantația la 5 hectare în scurt timp, iar începând din acest an oferim spre vânzare nu doar pomuşoare, dar și material săditor.”
Pomuşoarele în sine sunt produse noi pentru piața locală. În urmă cu câțiva ani, caprifoiul apărea uneori la târgurile de weekend din Chișinău, organizate de producătorii locali de produse ecologice, dar acestea erau cazuri izolate.
În 2022, întreprinderea agricolă oferă caprifoi și afine la un preț promoțional de 30 de lei (1,58 USD) pentru o caserolă de 250 de grame, la precomandă, cu livrare. Potrivit lui Iurie Arian, pomuşoarele sunt distribuite unor categorii de consumatori chiar și gratuit. În această etapă de intrare pe piață, un obiectiv important pentru companie este acela de a obține clienți din rândul producătorilor de produse de cofetărie premium și din sectorul HoReCa.