Noi măsuri privind gestionarea crizei energetice
Un regulament privind acoperirea deficitului de biocombustibil solid, folosit în sezonul de încălzire de către instituțiile de menire socială, va fi elaborat de Ministerul Energiei. Ulterior, Agenția pentru Eficiență Energetică va întocmi lista beneficiarilor și cantitățile alocate. Ajustările în acest sens au fost făcute de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale, se arată într-un comunicat emis de Guvern.
Totodată, potrivit Dispoziției, a fost prelungit, până la 30 septembrie 2023, termenul de valabilitate a Autorizației de mediu pentru Uzina Metalurgică Moldovenească.
De asemenea, membrii Comisiei au intervenit cu o precizare în Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie. Astfel, la determinarea gradului de vulnerabilitate energetică, din veniturile declarate pensia de întreținere plătită nu va fi exclusă. Toate gradele de vulnerabilitate energetică, stabilite pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023, vor fi recalculate în funcție de această normă până la data de 30 aprilie.
O altă decizie se referă la alocarea mijloacelor financiare, aproximativ șase milioane de lei, din Fondul de intervenție al Guvernului, pentru acoperirea cheltuielilor suportate pentru gestionarea crizei refugiaților.