Noi măsuri de atenuare a crizei energetice

Proiectul transfrontalier ”Îmbunătățirea calității biocombustibililor solizi produși din materie primă colectată pe ambele maluri ale Prutului”, s-a încheiat cu succes după doi ani de implementare de către Universitatea Tehnică din Moldova și Universitatea Tehnică din Iași Gh. Asachi.  

În conferința de final, s-au abordat mai multe subiecte ce țin de îmbunătățirea securității energetice a Moldovei și României.

Ianuș Gelu, profesor, Universitatea Tehnică ”Gh. Asachi”, Iași: ”Proiectul s-a ocupat de realizarea unor cercetări privind performanțele energetice ale biomasei, colectarea acestora, în special din rezidiurile agricole. Referindu-ne aici la ceea ce rezultă primăvara din curățarea livezilor, paie, alte resturi vegetale. Cercetările au fost axate pe direcții: o direcție a fost determinarea caracteristicilor chimice, morfologice de care ne-am ocupat noi, cei de la Universitatea Tehnică din Iași. Iar a doua parte, este determinarea capacității calorifice și realizarea unor rețete optime. De aceasta s-au ocupat colegii de la Chișinău. Este o alternativă, fiindcă utilizăm o cantitate apreciabilă de biomasă. Totodată, consider că este un combustibil verde care atunci când tragem linia la final, bilanțul de bioxid de carbon este zero. Adică plantele consumă de fapt bioxidul de carbon, care este produs ulterior prin arderea reziduurilor respective. Putem spune că acest proiect este ecologic.”

Grigore Marian, profesor, dr. habilitat, Universitatea Tehnică din Moldova: ”Acest proiect este reușit, este proiect de succes, asta a fost menționat și de mai mulți specialiști din domeniu. Ceea ce am obținut noi este oportun pentru situația actuală. Criza energetică cere noi pași, pentru soluționare din partea sectorului economic, dar și din partea cercetătorilor. Datorită acestui proiect am procurat utilaje noi, performante. Desfășurarea proiectului a fost planificată și întocmită foarte bine de la bun început, corelând cu partenerii și agenția de la Iași.”

Valoarea proiectului a fost de 200 de mii de euro, bani folosiți pentru adoptarea tehnologiilor moderne de producere, dar și pentru implementare soluțiilor de îmbunătățirii a securității energetice.

Vasile Tronciu, profesor, Universitatea Tehnică din Moldova: ”Acest proiect este un proiect transfrontalier, finanțat de comisia Europeană. El își are începutul la Universitatea Agrară, dar se finisează la Universitatea Tehnică a Moldovei. Genericul acestui proiect este ”Îmbunătățirea securității energetice a Moldovei, prin eficientizarea folosirii biomasei”. Proiectul dat este foarte important, atât pentru Universitatea Tehnică, cât și pentru partenerii din cadrul proiectului de la Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iași. În perioada aceasta de criză energetică, anume acest rezultat ne demonstrează alternative și soluții noi.”

Boris Nazar, cercetător științific superior, Universitatea Tehnică din Moldova: ”Din start, proiectul a fost preconizat să dureze un an și jumătate. El s-a lansat doi ani în urmă, pe 17 noiembrie, însă, perioada de pandemie ne-a pus restricții. Derularea proiectului a constituit o sumă de două sute de mii de euro, dintre care 50% au fost pentru Republica Moldova, 50% pentru România și contribuția universităților a fost 10%.”

În cadrul conferinței au fost prezentate rezultatele proiectului care au reușit să demonstreze cum resturile vegetale pot fi reciclate în folosul îmbunătățirii securității energetice.