Noi instrumente pentru a minimiza creșterea inflației

Cele mai importante și actuale teme referitoare la situația concurențială din țara noastră au fost dezbătute în cadrul conferinței PRIA Competition Moldova, care a reunit mai multe domenii.

Politicile concurențiale trebuie cunoscute și înțelese de toți cei implicați în economie, a declarat Alexei Gherțescu, președintele Consiliului Concurenței din Republica Moldova.

 Alexei Gherțescu, președinte, Consiliul Concurenței din Republica Moldova: „În perioada aceasta de două luni în care sunt în funcția de președinte la Consiliu, am văzut că există o neînțelegere chiar și la unii funcționari destul de înalți de acele atribuții pe care le desfășoară Consiliul Concurenței. Cred că astfel de evenimente o să ne ajute să înțelegem aceste probleme specifice din domeniu. Sarcina noastră este să supraveghem piața și să nu apară aceste distorsionări intenționate din partea concurenților pe piață.”

Creșterea inflației e un fenomen global, care a afectat nu doar Republica Moldova. În aceste condiții, un parteneriat strategic al țării noastre cu statele vecine ar fi spre binele tuturor.

Bogdan Chirițoiu, președinte, Consiliul Concurenței din România: „O să vedem cum au evoluat lucrurile la noi și în Republica Moldova și cum putem să colaborăm în viitor. Asta înseamnă atât din punct legislativ, o să încercăm să armonizăm instrumentele legale pe care le avem, cât să discutăm experiențele pe care le avem pe diferite piețe de energie, care sunt în atenția tuturor.”

Potrivit organizatorilor, astfel de conferințe încurajează eficiența și inovația în sectorul întreprinderilor, astfel încât agenții economici să nu încalce legea concurenței, să aibă grijă când stabilesc prețul și să nu recurgă la concurență neloială.

Raluca Voivozeanu, fondator / CEO, PRIA Events: „Deoarece s-au majorat foarte mult prețurile la produsele energetice asta afectează clar și agricultura. Consiliul Concurenței trebuie să urmărească ca piața să funcționeze corect și să nu fie exagerări de prețuri și asta va fi în beneficiul tuturor până la urmă. Acesta este rolul consiliul concurenței să vegheze piețele să vadă dacă totul funcționează corect, iar dacă nu funcționează corect să aplice amenzi, care sunt usturătoare.”

Companiile de la noi trebuie să cunoască atât modalitățile prin care pot fi protejate de legislație, în cazul în care devin victime ale unor practici anticoncurențiale, dar și care sunt sancțiunile pe care le pot primi dacă încalcă normele.

 Carolina Pîrcălab, avocat în dreptul concurenței: „Juriștii cred că ar fi ultimii care ar trebui să vorbească atunci când sunt analizate mecanismele de piață prin prisma concurenței. Trebuie să fie mai auziți economiștii.”

La eveniment au fost prezenți în jur de 80 de participanți din diferite domenii precum: agricultură, IT, industrie, sănătate, financiar-bancar, asigurări, retail și altele.