Noi cerințe de calitate pentru fructe și legume
Noi cerințe de calitate la comercializarea fructelor și legumelor în stare proaspătă au fost aprobate de Guvern.
Documentul se referă la mai multe produse de larg consum, de import și autohtone, precum cartofii, ceapa, usturoi, varza, conopida, morcovii, castraveții, vinetele, dovleceii, pepenii verzi și galbeni, caisele, prunele, cireșii și vișinele.
Conform proiectului, calitatea producției trebuie atestată printr-un certificat de conformitate, eliberat de către Agenția Naționala pentru Siguranța Alimentelor.
Până în prezent, un asemenea document era solicitat doar de agenții economici care exportau fructe și legume în stare proaspătă. Atestarea corespunderii cu normativele sanitare se va executa în baza testelor efectuate de un laborator acreditat. Totodată, a fost exclusă obligativitatea deținerii Certificatului de inofensivitate, acest document devenind unul opțional.
Noile reguli au fost stabilite în conformitate cu Standardele adoptate de Comisia Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite.
Scopul documentului este de a asigura piața internă cu fructe și legume autohtone sau de import care corespund cerințelor de calitate și normativelor sanitare.