Noi cerințe pentru comercializarea fructelor şi legumelor
Noi cerințe de calitate la comercializarea fructelor şi legumelor în stare proaspătă. Decizia a fost luată recent de Guvern și publicată vineri, 11 februarie în Monitorul Oficial. Noile reguli au fost stabilite în conformitate cu Standardele adoptate de Comisia Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite, transmite MOLDPRES.
Documentul se referă la mai multe produse de larg consum importate sau autohtone, precum: cartofi, ceapă, usturoi, varză, conopidă, morcov, castraveți, vinete, dovlecei, pepene verde, pepene galben, caise, prune, cireșe și vișine.
Scopul documentului este de a asigura piața internă cu fructe și legume autohtone sau de import, care corespund cerințelor de calitate și normativelor sanitare.
Conform proiectului, calitatea producției trebuie atestată printr-un certificat de conformitate, eliberat de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Până în prezent, un asemenea document era solicitat doar de agenții economici care exportau fructe și legume în stare proaspătă.
Atestarea corespunderii cu normativele sanitare se va executa în baza testelor efectuate de un laborator acreditat. Totodată, a fost exclusă obligativitatea deținerii Certificatului de inofensivitate, acest document devenind unul opțional.