Nici preț, dar nici calitate. Unde vom vinde merele în acest an?

De la sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lunii august, nivelul prețurilor medii angro la merele din soiurile de vară nu a depășit 5-6 lei pentru un kilogram și a scăzut periodic până la 4 lei. În aceeaşi perioadă a anului trecut, nivelul prețurilor pentru merele moldovenești a fost semnificativ mai mare – 6-12 lei.

Potrivit experților Federației Agricultorilor din Republica Moldova, costurile scăzute pentru recolta curentă de mere de vară pe parcursul întregului sezon de vânzare este un semnal de alarmă pentru fermierii din țară, scriu specialiștii de la EastFruit.

Acest lucru denotă, pe de o parte, potențialul foarte scăzut al cererii efective din partea pieței interne, iar pe de altă parte, nivelul crescut al concurenței pentru mărul moldovenesc timpuriu pe piața rusă din partea producţiei locale și importate din Asia Centrală, Iran, Turcia.

Mai mult, este foarte posibil ca cererea şi puterea scăzută de cumpărare să se menţină și la merele de toamnă, cel puțin în luna septembrie.

La rândul lor, conducătorii întreprinderilor horticole individuale și ale cooperativelor susțin că primesc cereri de la exportatori de a cumpăra mere din soiurile timpurii de toamnă, precum „Gala” și „Golden”, la un preț relativ ridicat – 10 lei pentru un kilogram. Anul trecut a fost de 7-8 lei.

Între timp, potrivit reprezentanților organizațiilor de agricultori, deși recolta de mere din 2021 în ţară este relativ mare – conform prognozelor anunțate anterior, cel puțin 600 de mii de tone – calitatea fructelor în cele mai multe livezi este evaluată ca fiind una „medie”.

Datorită precipitațiilor din vară cu grindină și a lucrărilor fitosanitare insuficient de efective, diverse boli s-au răspândit pe plantațiile de mere. Respectiv, se poate presupune că la începutul toamnei vor exista multe oferte de mere de o asemenea calitate pe piața locală, care este puțin probabil să fie exportate.