Nici drumul vișinelor spre export nu e mai bun în acest an

În acest an, sezonul vişinelor din Moldova, la fel ca şi al altor fructe sâmburoase, a început cu aproximativ două săptămâni mai târziu decât în 2020 – la sfârșitul lunii iunie. Oferta ei, în acel moment era la același preț angro ca al cireșelor, de o calitate medie și înaltă – 15-20 de lei per kilogram.

La începutul acestei săptămâni, costul angro a crescut până la 25 de lei. Acestea vor fi în vânzare încă cel puțin două săptămâni, timp în care prețurile ar putea să se majoreze.

Motivul acestei ipoteze este prognoza scăzută pentru recolta din anul curent și prezența unei cereri relativ mari pentru aceste fructe din partea exportatorilor și procesatorilor.

Suprafața livezilor de vişini fructiferi în Moldova este de aproximativ 3,8 mii hectare.

În anul curent, din cauza vremii ploioase din iunie, o cantitate semnificativă de fructe s-a deteriorat pe copaci, pomicultorii sperând totuşi la o recoltă mai bogată a soiurilor de vişine cu maturare târzie. Drept urmare, roada din acest an este puțin probabil să depășească 4-5 mii de tone.

Producția în mare parte se comercializează pe piața internă și este destinată satisfacerii cererii consumatorilor finali locali și a industriei alimentare.

Se exportă aceste fructe în lunile – iunie și iulie. În ultimii cinci ani, vişinele moldovenești au fost comercializate în șase țări: Macedonia, Polonia, Ucraina, România şi Belarus, iar cea mai mare parte în Federația Rusă, unde sunt furnizate pieței de fructe proaspete, în timp ce exporturile către țările UE, în principal merg spre prelucrare.