Nici bani nu faci, nici natura nu o protejezi

Vestitorii primăverii au înflorit în plină iarnă. Ghioceii s-au grăbit să bucure ochii trecătorilor acum câteva săptămâni. Unii oameni și-au înmulțit florile în grădină, iar alții fac business cu ghiocei, deși aceștia sunt incluși în Cartea Roșie, relatează Nord-News.md.

– În Cartea Roșie? La mine tot roșu acolo. Hai, du-te!

– Un om bolnav! Du-te!

– Mai repede!

Vânzarea ghioceilor este permisă doar dacă aceștia au fost crescuți în sere sau gospodării, însoțiți de un act permisiv de la primărie, spun comercianții.

„Ghioceii sunt 5 lei bucata. Buchețel 15 lei. Astăzi am vândut două buchețele și cinci flori cu bulb. Am plantat acest bulb, el s-a înmulțit. Când s-a făcut o mare grămăjoară, am început să-i separ. Apoi îi plantam în rânduri. Și acum, cum se spune că sunt în Cartea Roșie, eu, din contră, ajut. Iată, oamenii cumpără, îi plantează la ei și această plantă 100% nu va dispărea. Ei se prind ușor, pentru că sunt flori de pădure și de aia ei nu sunt pretențioși. Uneori ei înfloresc chiar de Anul Nou”, susține vânzătoarea.

Eugenia Apopii a venit tocmai din Mihăilenii Vechi, raionul Rîșcani. A adus cu ea zeci de soiuri de bulbi, dar nu și de ghiocei. Asta pentru că nu are un act permisiv în acest sens.

„Ghiocei am, dar ei sunt pe cale de dispariție. Ei sunt în Cartea Roșie, ei nu pot fi vânduți așa. Trebuie să am documentul din primărie. Ei nu se taie, ei trebuie să stea în orgadă. Ei nu iubesc ca să-i tai. Dacă îi tai, ei dispar.”

Oamenii spun că sunt împotriva vânzării ghioceilor, mai ales că florile sunt pe cale de dispariție.

„Nu sunt de acord ca să fie rupți, vânduți. Este, desigur, o floare frumoasă, dar e preferabil să fie în pădure.”

„Trebuie să-i lăsăm pentru strănepoții noștri, ca ei să știe măcar ce flori au fost.”

„Am văzut că au vândut aici, fără rădăcini”, povestesc oamenii.

Curtea unei familii din Bălți arată ca în povești. În grădină s-a așternut un  covor de ghiocei. Florile primăverii au fost plantate acum aproape jumătate de secol.

„Cu asta se ocupă soția. Ne-au adus câțiva ghiocei, încă părinții trăiau, și, iată, ei încetișor…ea îi resădește, îi resădește aici peste tot. Cum se încălzește, ei înfloresc imediat, încă de sub zăpadă. Nu degeaba sunt ghiocei. Când te uiți pe geam, omul s-a apropiat, se uită și zâmbește. E plăcut și pentru mine că a zâmbit, înseamnă că îi e bine”, povestește bărbatul.

Oamenii cred că ghioceii înfloresc mai devreme din cauza încălzirii globale.

„Primăvara a venit mai devreme. Eu așa înțeleg.”

„Cred că e o anomalie a timpului.”

„E rău că vremea s-a schimbat așa, că la noi deja e așa de cald. Dar plăcut. Noi înflorim, domnișoarele cu ghiocei.”

„Cred că sunt multe mașini, multă poluare și de aia s-a schimbat anotimpul.”

„Poate iarna va fi sau nu va fi. Poate nici nu va fi”, spun oamenii.

Eco-activiștii din Bălți spun că dispariția ghioceilor este cauzată, în mare parte, de tăierea pădurilor.

Maxim Burduja, ecoactivist din Bălți: „Cumpărarea ghioceilor de la piață în buchețele este încurajarea distrugerii acestei plante. Și dacă cineva vinde, cereți de la el să aibă autorizație de la primărie. Dar dacă cineva le crește acasă, în serie, le înmulțește și le vinde cu bulbă, chiar este încurajat. Sunt circa 17 soiuri de ghiocei și mă tem că multe dintre ele nici nu le avem în țara noastră.”

Potrivit oamenilor legii, persoanele care vând ghiocei de pădure riscă amendă de la 1500 până la 3000 de lei.

Meteorologii prognozează pentru următoarele zile vreme caldă și stabilă, cu temperaturi de până la 12 grade Celsius.