Nemulțumirea producătorilor autohtoni

Producătorii autohtoni din piața Revenco sunt dezamăgiți de atitudinea administratorilor și susțin că prețurile pentru închirierea spațiului de vânzare este schimbător pe zi ce trece și nu-și mai pot realiza produsele.

Condițiile puse de către administrația pieței le cam dau bătăi de cap realizatorilor, întrucât aceștia își dedică timpul muncind pământurile.

 

Valentina, producătoare: Noi venim din Boșcana, Criuleni. Suntem producători autohtoni, avem două hectare de sere și un avem unde să realizăm marfa. Am așteptat vremurile bune, dar din ce merge, vremurile îs mai grele și mai rău. Durerea noastră care este, durerea noastră este că ni se ridică tarifurile pieții”. Dacă ai actele în regulă, e un preț, dacă nu ai actele în regulă, sunt alte prețuri. Uitați-vă, am luat cântar cu metrologie, am actele toate în regulă – și de la comisia medicală, aparatul de casă, tot absolut. Noi avem credite foarte mari, ce să facem? Eu înțeleg că e piață privată și face ce dorește, nu e chiar așa, omul se previne. Eu intru cu mașina să descarc marfa, e 250 lei, stau aici, tot 250 lei. Vă dați seama, noi muncim la pământ, eu iarna nu stau la piață că muncesc la seră. Numai pentru impozite și pentru piață lucrăm. Toată familia mea e cu sursa de venit din producerea noastră. Eu nu cred că se face intenționat lucrul acesta, cred că tot e din motivul problemelor dumnealor. Dar noi trebuie să fim preveniți, în primul rând”.

Producătorii susțin că, în următorii 2-3 ani, produsele noastre agricole vor dispărea de pe piață, din cauza faptului că nu mai persistă în continuare o colaborare cu magazinele. De altfel, produsele importate sunt considerate mai prețioase decât cele crescute la noi acasă, iar munca depusă nu este apreciată, susțin producătorii.

Producător Agricol: Anul acesta s-au scumpit resursele pentru a vinde marfa, de două sau chiar de trei ori. Până acuma, magazinele achiziționau marfa de la piață, de la producător, lucrau cu 1000-2000 de producători, iar acum  produsele noastre sunt înlocuite cu cele de peste hotare. De exemplu, roșii din Turcia, castraveți din România, de unde vine direct totul grămadă și nu mai trebuie să lucreze cu mii de producători, iar marfa rămâne în piață. Și în iulie se vinde roșie turcească în toate magazinele, și nu vor să cumpere marfa autohtonă, nu le este interesant să discute cu fiecare producător aparte și din cauza asta, pot să vă spun, că peste 2-3 ani, o să dispară produsele moldovenești, o să rămână doar marfă de import.”

Producător Agricol: Vin din satul Pârâta, am 10 ari de sere și vreau să-mi vând marfa aici, la piață. Lucrăm acasă practic toată familia, muncim din zi până în noapte, permanent. Ministrul agriculturii, dnul Bolea, mi-a spus că dacă nu am acte, să-mi vând marfa mea în Pârâta, ce susținere am eu de la ministrul Agriculturii? Eu, de exemplu, cred că nici nu mai are rost să fie ministrul agriculturii la noi în Moldova. În primul rând am fost de vreo patru ori în Anglia, m-am străduit cumva să vin acasă, să fac ceva, să dezvolt ceva, să cresc ceva în domeniul acesta, dar văd că nu are sens, chiar nu are sens. Am băgat practic toți banii pe care i-am avut, am muncit peste hotare ce am putut, cum am putut, m-am străduit să fac ceva pentru a dezvolta. Am doi copii, am familie, ne străduim la maxim să facem ceva.”

Reporter: „Aveți un mesaj direct pentru administrație?”

Valentina, producătoare agricolă: „Totul e normal, e muncă, ne place în piață aicea, e curat, e organizat, nu am fost împotrivă ca să fim cu actele în regulă, noi pentru aceea luptăm ca toată lumea să lucreze cu acte în regulă, ca să ajungem în Europa, dar să fim oleacă apreciați și cât de cât stimați.”

Agricultorii au venit cu un mesaj în adresa administrației pieței și își doresc ca, pe viitor, să se deschidă o piață de stat, unde să-și poată realiza produsele fără dificultate.