Necrolog: Gheorghe Cimpoieș (17.02.1950-25.03.2024)
Cu profund regret exprimăm sincere condoleanțe și întreaga compasiune familiei, colegilor, rudelor și apropiaților în legătură cu plecarea la cele veșnice a destinsului Rector a Universității Agrare de Stat din Moldova, Academician al AȘM, doc., hab., prof., univ., Gheorghe CIMPOIEȘ.
Academician Gheorghe Cimpoieș s-a născut la 17 februarie 1950, în s. Meniailovca, r-nul Sarata, reg. Odesa.
După absolvirea școlii de 8 ani din satul natal, își continuă studiile la școala medie din s. Volentiri, r-nul Ștefan- Vodă, pe care o absolvește cu medalie de aur în 1967. În anul 1972 absolvește cu diplomă de mențiune Facultatea de Horticultură a Institutului Agricol M. V.Frunze din Chișinău.
Începe activitatea științifică la Catedra de Pomicultură a Institutului Agricol M.V. Frunze din Chișinău, fiind aspirant în perioada 1974-1977. În 1978 susține teza de doctor în științe agricole cu tema: Regimul solar și productivitatea mărului în funcție de structura plantației și normele de îngrășăminte introduse înainte de plantare.
După absolvirea aspiranturii își continuă activitatea științifică în calitate de colaborator științific superior la Catedra de Pomicultură. în 1982-1983 a efectuat un stagiu de perfecționare la Istituto Sperimentale per la Frutticoltura din Roma.
Activitatea didactică ca titular al Catedrei de Pomicultură o începe în anul 1984, ocupând prin concurs postul de conferențiar, iar din 1992 de profesor universitar. În anii 1989-1992 urmează studiile de post-doctorat la Institutul Agricol din Krasnodar, susținând teza de doctor habilitat în științe agricole cu tema: Sporirea productivității plantațiilor intensive de măr prin desăvîrșirea amplasării, conducerii și tăierii pomilor.
A fost primul care a început predarea disciplinei Pomicultura tropicală și subtropicală pentru studenții străini și a asigurat-o cu lucrări metodice și material didactic. Ulterior a predat disciplina universitară Pomicultura la specialitatea horticultura și viticultură.
În perioada anilor 1994-2017 a deținut funcția de rector al Universității Agrare de Stat din Moldova, fiind primul rector din rândul absolvenților acestei instituții.
Preocupările științifice ale prof. Gh. Cimpoieș au fost legate cu optimizarea structurii plantațiilor pomicole, care se consideră veriga principală în sporirea productivității lor
Pentru prima dată a argumentat definiția și a elaborat clasificarea și cerințele față de structura plantației pomicole. A argumentat formarea și tăierea pomilor in livezile intensive. Cercetările efectuate au contribuit substanțial la soluționarea in complex a problemelor ce țin de înființarea și exploatarea livezilor superintensive de măr cu indici superiori, calitativi și economici, la elaborarea recomandărilor practice pentru proiectarea, crearea și menținerea parametrilor optimali productivi în livezile de măr cu coroane fusiforme și potențial înalt de productivitate.
Din anul 2014, împreună cu colegii de la catedră, a inițiat noi cercetări care au fost orientate la elaborarea tehnologii de cultivare a cătinii albe în condițiile Republicii Moldova.
Este autor și coautor a peste 200 de lucrări științifice și metodice, inclusiv a 9 brevete de invenție și 7 monografii și manuale. A editat primul manual de Pomicultură specială in Republica Moldova (2002). A pregătit 6 doctori în științe agricole și un doctor habilitat.
Pentru un ciclu de lucrări științifice în anul 1978 i s-a decernat cea mai înaltă distincție pentru tinerii savanți – Premiul Boris Glavan al Comsomolului din Moldova, iar în anul 1982 – Premiul Comsomolului în domeniul științei și tehnicii.